Neverovatno

Stara verovanja koja su naučno dokazana: Istinite bapske priče!

Ma koliko mi danas omalovažavali stara verovanja činjenica je da su ljudi vekovima ranije zaista živeli po tim pravilima i lečili se
Zanimljivosti
10:36h Autor:
Stara verovanja koja su naučno dokazana: Istinite bapske priče!
Foto: Shutterstock

Iako živimo u 21. veku, postoji veliki broj žena koje i dan danas veruje u bapske priče, posebno kad je reč o lečenju, trudnoći i bebama. Evo nekih starih verovanja za koja je i nauka dokazala da su istinita.

Dugačak porođaj verovatno znači da rađate dečaka

Većina mitova o trudnoći i porođaju su potpuna besmislica i potpuno je nemoguće znati da li nosite devojčicu ili dečaka samo na osnovu toga kako vam izgleda stomak. Ipak, jedno verovanje su potvrdila istraživanja, a to je da ukoliko imate težak porođaj, sve su prilike da ćete roditi dečaka. Studija koja je sprovedena na 8.000 porodilja potvrdila je da se dečaci rađaju sa nešto većom glavom nego devojčice, što može otežati porođaj.

Zaboravljeni narodni običaji: Šta donosi nesreću, a šta se mora poštovati!

Vruće kupke oštećuju spermu

Toplina u kombinaciji sa spermom zaista nije dobra ideja, a to je potvrdilo istraživanje sprovedeno 2007. godine na univerzitetu u Klaiforniji. Muškarci kojima je sperma testirana nakon što su 30 minuta proveli u toploj kupki su imali veoma loše rezulatate, a odricanje od tople vode je poboljšalo produkciju spermatozoida. I zato ako planirate prinovu što dalje od vrućeg tuša.

Šargarepa zaista poboljšava vid

Koliko puta su vam dok ste bili mali rekli da jedete više šargarepe jer ćete bolje videti? Trebalo je da slušate, jer šargarepa zaista ima veze sa vidom. Šargarepa sadrži beta-karoten koji potpomaže produkciju vitamina A, ključnog sastojka za zdrav i funkcionalan vid. Pored toga vitamin A smanjuje rizik od nastanka katarakte i poboljšava noćni vid.

Magična mešavina koja poboljšava vid: Vitaminska bomba po receptu ruskog oftalmologa!

Masnije ribe su zaista hrana za mozak

Veza između omega-3 masnih kiselina i masnijih riba zaista postoji i dobro je poznata. Masne kiseline koje se nalaze u ribi dokazano poboljšavaju konduktivnost između moždanih ćelija i na taj način poboljšavaju delovanje mozga. Jedno istraživanje je čak pokazalo da redovnom konzumacijom ribe, mozak raste.

Sir može uzrokovati čudne snove

Za to da konzumacija sira ili mlečnih proizvoda pred spavanje može izazvati čudne snove se dugo verovalo da je najobičniji mit, ali jedna studija objavljena u Velikoj Britaniji govori drugačije. Oni su testirali 200 ispitanika koji su pred spavanje jeli različite vrste sira, i većina njih je potvrdila da su imali jako čudne snove.

Ispadanje zuba, udes, propadanje: 10 najvažnijih snova i njihova značenja!

Žgaravica u trudnoći je znak da beba ima puno kose

Ovo ste sigurno morali čuti, čak i ako još uvek nemate decu, jer gotovo da ne postoji starija žena koja u to ne veruje. Ovaj mit su potvrdili i lekari iz John’s Hopkins bolnice u Baltimoru. Oni su sproveli istraživanje ne bi li u potpunosti pobili ovo verovanje, ali su otkrili sasvim nešto suprotno. Oni su sami bili iznenađeni rezultatom koji je govorio da povećan nivo hormona koji izaziva žgaravicu u stvari uzrokuje rast bebine kosice.

Med ublažava kašalj

Sada i nauka stoji iza verovanja da ćete ublažiti jak kašalj ako u topao čaj dodate malo meda i limuna. Istraživanja su čak pokazala da deca sa jakim kašljem bolje reaguju ako im se da kašičica meda, nego ako popiju standardni sirup protiv kašlja. Razlog za to jeste što med ima antibakterijska svojstva i razgrađuje šlajm koji se stvara u inficiranom području. Med se vekovima ranije koristio za ublažavanje infekcija i zacelenje rana.

Pila je vodu sa medom i limunom svako jutro: Evo šta joj se desilo nakon godinu dana!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs