Kako je obična krojačica postala najbogatija žena Turske: "Kraljica javnih kuća" bila je bogatija od sultana, a onda šok

Matilda Manukjan je bila bogata poslovna žena poreklom Jermenka, koja je u Turskoj živela kao bubreg u loju. Novac je zaradila u javnoj kući i to su svi znali

Zanimljivosti
Autor:
Kako je obična krojačica postala najbogatija žena Turske: "Kraljica javnih kuća" bila je bogatija od sultana, a onda šok
Foto: Printscreen/Youtube

Bila je to 1992. godina kada je u Turskoj Matilda Manukjan proglašena za najbogatiju ženu u zemlji. Ogromno bogatstvo ova krojačica zaradila je ni manje ni više nego u - bordelu.

Ovo je priča o teškom životu samohrane majke Matilde Manukjan.

Nema lakih sudbina, ali otac Matilde Manukjan je želeo upravo to za svoju ćerku. A on se trudio da učini sve da ona nikada ne sazna ni siromaštvo ni tugu. Jedina ćerka u porodici bogatih jermenskih aristokrata u Istanbulu, od detinjstva, nikada joj ništa nije uskraćeno. Strane igračke, francuska odeća, guvernante, podučavanje jezika.

Uprkos izbijanju Prvog svetskog rata i krizi u poslovanju, Matildin otac nije štedeo novca i poslao ju je u francusku lingvističku školu, a po završetku nje kupio je sopstveni atelje za naslednicu. Krojačka kuća nije bila samo fabrika za šivenje, već elitno mesto gde je klijentima nuđen izbor italijanskih i francuskih tkanina i dodataka, a na usluzi su im bile i modisti obučeni u Parizu.

Kažu da je tu mlada Matilda prvi put shvatila tajne ženske psihologije i osnove izgradnje pravilnog upravljanja u timu koji se sastoji isključivo od devojaka. Ovo joj je bilo od velike koristi u budućnosti.

U međuvremenu, njen otac joj je našao dostojnog muža i par je imao bogato venčanje. Ali godinu i po nakon što im se rodio sin, Matildin muž tragično umire.

Matilda
foto: Printscreen/Youtube

Njegova smrt se poklopila sa teškim vremenima za zemlju. Osmansko carstvo, koje je izgubilo u Prvom svetskom ratu, potpisalo je sporazum iz Lozane, postalo Turska republika i postavilo kurs za totalnu zapadnjaštvo. I dok se zemlja tresla od promena, mlada Matilda, koja je postala samohrana majka, tresla se od straha. Kako dalje živeti? Od čega živeti? I njen otac u to vreme umire, ostavivši u nasleđe deo nelikvidne nekretnine, koja se u krizi nije mogla ni izdavati ni prodavati uz zaradu.

Kažu da nema motivisanijih ljudi od majki sa malom decom. Matilda je, nakon što je plakala mesec dana nakon muževljeve smrti, zamolila svoj atelje da joj sašije novu odeću - za nova vremena. Kraća haljina koja joj je pokrivala gležnjeve, sa otvorenim dekolteom, i svetlim šalom na ramenima: odlučila je da neće dozvoliti da potone. Da, njen otac nije mogao da joj kupi stabilnu budućnost, ali joj je ostavio znanje o poslovanju koje je ona nameravala da primeni.

bordel
foto: Shuterstock

Jedna od zgrada njenog oca bila je u četvrti crvenih svetala. Tamo je bila javna kuća. Vlasnik bordela dugovao je Matildinom ocu veliku sumu, a pošto nije imao novca da plati, nagodio se sa Matildom - daće joj bordel na korišćenje.

Druga na njenom mestu bi odbila sumnjivi posao, ali sa žilavim umom nasleđenim od njenog oca, vlasnica ateljea shvatila je kakve popravke unutra treba uraditi i kako da restrukturira rad žena unutar bordela kako bi došlo do zarade. Matilda je prihvatila otplaćeni dug na tako jedinstven način.

"Gde je velik novac, nikog ne zanimaju suze," rekla je tada Matilda.

Da bi posao rastao i donosio prihode, Matilda je angažovala stručne ljude koji su dovodili mlade žene u bordele, dok su stare žene napuštale isti pred penzijom. Pričalo se da su se iza zidina Matildinih javnih kuća dešavale različite stvari, ali, ma šta pričali, posao se svake godine širio, pretvarajući se u pravo carstvo.

Prostitutke
foto: Shutterstok

Kada je broj javnih kuća premašio 37, a njeno bogatstvo počelo da iznosi 200 miliona dolara, novine su je nazvale „kraljicom javnih kuća“. Ona je 1994. godine, dajući intervju jednoj lokalnoj publikaciji, rekla, ne bez ponosa, da „ima najzdravije, najlepše i najiskusnije devojke u celom Istanbulu“.

Matilda je takođe postavio rekord po visini poreza koji se plaća u državnu kasu za 8 godina. Pet puta je odlikovana turskom spomen medaljom „Zlatna plaketa“: samo 1994. Matilda je u državnu kasu uplatila više od 10 miliona dolara poreza.

Takav prihod, naravno, nisu donosili samo bordeli. Tokom svog života, Matilda je, prateći uputstva svog oca, kupovala komercijalne nekretnine širom Turske.

Bivša krojačica posedovala je 40 tržnih centara, hotela u Antaliji i Alaniji, fabrike za proizvodnju plastičnih proizvoda, fabriku tekstila i čitavo ostrvo u Mramornom moru. Bivša krojačica imala je i svoj hotel sa 200 soba u Nemačkoj.

A na bilansu njene kompanije bilo je 50 kancelarija, isto toliko radnji, 220 taksi vozila, jahta, jedan rols-rojs, 4 BMW, 4 mercedesa i nakit vredan trilione lira.

matilda
foto: Printscreen/youtube

Nakit je bio posebna ljubav najbogatije žene u Turskoj. Jednog dana je odletela u Indiju privatnim avionom kada je saznala da je tamo na prodaju retki safir kabošon.

Dijamanti mi podižu raspoloženje i odlična su dugoročna investicija“, rezonovala je Matilda, ali nikada nije prodala ni jedan komad nakita iz svoje kutije.

Mogla je da nosi dijamante radnim danom, objašnjavajući da prsten sa kamenom odlično stoji na njenoj ruci. Stoga je sa desne strane iza bogate dame uvek bio profesionalni telohranitelj: uprkos velikim količinama novca uloženih u dobrotvorne svrhe, Matildu su mnogi mrzeli.

Muslimani – zbog vođenja nemoralnog biznisa, levičarski radikali – zbog moći i bogatstva, a nacionalisti – zbog njegovog porekla.

Milioni donirani za izgradnju bolnica i škola nisu spaseni od krivičnih dela. Optužena je da je privukla maloletne devojke svojim prljavim poslovima. Ali sud nikada nije doneo osuđujuću presudu.

Možda su dijamanti na njenoj ruci zaslepili sudijine oči. To je uprkos činjenici da je na suđenju više od 20 meseci svedočilo protiv svemoćne Matilde mnogo devojaka. Jedna od njih, Filiz Kargal, priznala je da ju je porodica prodala Matildi kada je imala samo 12 godina.

Prema njenim rečima, devojke su radile skoro danonoćno, sa pauzom samo za ručak. Osim toga, hranu je trebalo kupovati samo u trpezariji u vlasništvu domaćice, uvek po naduvanim cenama. Uz to, devojkama su kasnile plate, sredstva za higijenu i kontraceptivna sredstva su se prodavali po previsokim cenama, a isplatu socijalnih davanja nije trebalo ni pominjati.

matilda
foto: Printscreen/youtube

Nakon što je "kraljica bordela" još jednom oslobođena, u njenom automobilu je odjeknula eksplozija. Osamdesetogodišnja žrtva je odmah poslata na operacioni sto, ali Matilda je ostala bez noge. Poginuli su njen čuvar i vozač.

Matilda je morala da se podvrgne dvema operacijama u Švajcarskoj i da joj se ugradi protezu, ali je posle incidenta živela još 6 godina.

Najbogatija žena u Turskoj preminula je 17. februara 2001. godine, a njen jedini naslednik bio je sin Kerob Čilingir, koji je odrastao u SAD. Takođe je nasledio ogromnu vilu u Sišliju, koju je njegova majka nazvala „M&M muzej“. Ovde su čuvane sve Manukianove nagrade i sertifikati okačeni na zidovima. Za sujetnu „kraljicu bordela“ bilo je važno javno priznanje njenih zasluga.

2006. godine snimljena je serija o životu Matilde Manukjan. Ulogu "kraljice bordela" igrala je glumica Ahu Tugba. Da bi se navikla na ulogu, devojka je otišla u istanbulsku četvrt crvenih svetla, gde je razgovarala sa seksualnim radnicima koji su poznavali legendarnog milionera. Posle jedne od priča - 65-godišnja žena koju su ceo život tukli, beba joj je oduzeta i prodata u ropstvo, glumica je postala histerična. Serija je na kraju snimljena, ali nikada nije stigla na ekran.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs