ONI SU POTOMCI ČUDOVIŠTA: Kakvu su sudbinu imala deca NAJVEĆIH DIKTATORA i da li su se KOLA SLOMILA NA NJIMA?

Kažu da je najveća kletva kada se prokletstvo ostvari na deci? Ali da li je to slučaj bio i sa diktatorima

Zanimljivosti
08:08h Autor:
ONI SU POTOMCI ČUDOVIŠTA: Kakvu su sudbinu imala deca NAJVEĆIH DIKTATORA i da li su se KOLA SLOMILA NA NJIMA?
Kakvu sudbinu su imala deca diktatora?, Foto: Profimedia

Nikolaj Čaušesku važi za jednog od najvećih diktatora 20. veka. Upravljao je Rumunijom pune 24 godine, a njegov pad poklopio se sa rušenjem “gvozdene zavese” u Evropi 1989. godine. Njegov sin Valentin bio je ugledni fizičar, a ćerka Zoja matematičarka. Iako nisu živeli potpuno “dosadnim” životima (oboje su hapšeni zbog korupcije, a Zoja je prozvana nimfomankom i alkoholičarkom), ipak su se držali podalje od očevog nasilja.

Međutim, najmlađe dete surovog diktatora - Niku, povukao je ono najlošije od svog oca.

“Od tinejdžerskih dana Niku je nekontrolisano pio i silovao. Silovao je kako mu se prohtelo, a njegova volja je bila divlja i nezaustavljiva. Imao je dozvolu za apsolutno sve. On je bio vrsta osobe koja je mogla da projuri kroz crveno, usput ubije nekoliko ljudi i prođe nekažnjeno. On je bio toliko zao da danas deluje kao negativac iz stripa”, napisao je Nordlinger.

Niku Čaušesku
foto: Vikipedija

Čaušesku je uvideo potencijal svog najmlađeg sina, te se trudio da mu da odgovarajuća zaduženja. Mladi Niku je predstavljao Rumuniju na sastancima sa liderima Severne Koreje i Kine. Vrhunac paradoksa dogodio se kada je 1985. godine proglašen predsednikom Međunarodne godine mladih pri Ujedinjenim nacijama. Nakon što je rumunski diktator ubijen sa suprugom 1989. godine, Valentin i Zoja su uhapšeni, ali i oslobođeni nakon 10 meseci.

Niku je prošao dosta gore, s obzirom da je dobio 20 godina zatvora. Ipak, odslužio je samo tri, nakon čega je umro od ciroze jetre. Imao je 45 godina.

Bračni par Čaušesku, Nikolae Čaušesku, Elena čaušesku
foto: Profimedia

Dinastija Duvalije, koja je tokom šezdesetih godina bila na čelu Haitija, bila je potpuno razorena porodičnim raskolom. Fransoa Duvalije, glava porodice i jedan od surovijih diktatora koji su upravljali Haitijem, uhapsio je 19 prijatelja svog zeta Maksa Dominika. Nakon toga je Maksu, suprugu svoje najstarije ćerke Mari Deniz, naredio da mu se “pridruži u vožnji”. Mari Deniz bila je ubeđena da će joj otac ubiti muža, te ih je pratila i zaklela se da će, ukoliko se to desi, “svom ocu razneti osmeh s lica mitraljezom koji je sakrila ispod sedišta”.

Suprug je preživeo, iako je bio prisiljen da sudeluje u ubistvu svojih prijatelja. Nakon toga, on i Mari Deniz su pobegli od Fransoe Duvalijea.

Mao Cedung vladao je Kinom od 1945. do 1976. godine. Zvanični podaci kažu da je imao desetoro dece, od kojih je njih nekoliko preminulo u detinjstvu. Mao je imao trojicu sinova sa svojom drugom suprugom Jang Kahiu. Jang (29) je svolju ljubav prema Mau platila glavom, jer je ubijena na ulici kada je odbila da se odrekne svog supruga.

Njihovi sinovi su poslati u Šangaj, gde su odgajani u komunističkom podzemlju, praktično na ulici. Najmlađi sin umro je od dizenterije sa četiri godine, a ostali su prodavali novine kako bi preživeli.

Mao ni sa trećom suprugom He Žižen nije imao skladan brak. Dobio je četvoro dece, od kojih je jedno preminulo. Mao je imao i dve ćerke, Li Na i Li Min, koje su bile živi dokaz koliko su različita diktatorova deca mogla da budu. Li Na je bila prava “tatina ćerka”, koja je života lišavala svakoga ko nije bio dovoljno poslušan. Tokom Kulturne revolucije, Nordlinger beleži da je prijatelj Li Ne završio u logoru u kojem je podvrgnut mučenju samo zato što su imali neke “manje nesuglasice”.

Mao Cedung
foto: Profimedia

Li Na je ipak završila u “instituciji za ispravljanje”, u koju ju je poslao otac kako bi je podvrgnuo “poljoprivrednom radu u kombinaciji s ideološkim podučavanjem”. Li Min, s druge strane, pokušavala je da živi normalnim životom, koliko je to bilo moguće s obzirom na okolnosti u kojima je živela. Bila je skromnija i nežnija, te se tiho udala i imala dvoje dece. Ona je bezuspešno pokušavala da razvije odnos s ocem. Na kraju je doživela nervni slom, i pala u depresiju s kojom se posle godinama mučila.

Benito Musolini
foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Benito Musolini je bio na čelu Italije od 1922. do 1943. godine. Službeno je imao petoro dece, a navodno je toliko obožavao svoju najstariju ćerku Edu, da kad se ona udala za Galeaca Ćijana, Musolini ih je pratio u svom autu na putu na medeni mesec. Nordlinger piše da je Eda u jednom trenutku zaustavila auto i zahtevala od oca da se vrati natrag. Naravno, on ju je poslušao, doduše s očima punih suza, navodi se u knjizi.

Pred kraj rata, Ćijano, koji je u to vreme bio istaknuti fašista, pridružio se onima koji su odlučili da Musolinija svrgnu s vlasti. Kasnije, kada je Hitler odlučio da ipak vrati Dučea na vlast, muškarci koji su glasali protiv njega, uključujući i Ćijana, osuđeni su na smrt. Eda se svim silama borila za supruga i preklinjala je oca da mu oprosti, no Musolini nije želeo da se meša u taj slučaj, pa mu je ćerka postala udovica 11. januara 1944. godine.To je u potpunosti uništilo odnos oca i ćerke, a Eda mu je napisala: “Ti mi više nisi otac. Odričem se imena Musolini”.

Italijanski vođa navodno je to podneo vrlo teško, te mnogi smatraju da se nikad nije oporavio od tog gubitka. S druge strane, Musolinijev sin Romano postao je džez pijanista koji se oženio sestrom Sofije Loren i išao na turneje po svetu sa svojom grupom, koja je nastupala sa izvođačima poput Ele Ficdžerald, Djuka Elingtona i Dizija Žilespija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs