U TANZANIJI SE STREJT ŽENE MEĐUSOBNO UDAJU: Spavaju zajedno, gaje decu, a muškarcima zadaju neviđeni udarac

U Tanzaniji su dozvoljeni istopolni brakovi, ali samo u plemenu Kurija, gde se žena udaje za ženu i nema sa njom intimne odnose

Zanimljivosti
Autor:
U TANZANIJI SE STREJT ŽENE MEĐUSOBNO UDAJU: Spavaju zajedno, gaje decu, a muškarcima zadaju neviđeni udarac
Pleme u Tanzaniji, Foto: Luka Esenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ste pomislili da u svetu ne postoji praksa da se heteroseksualne žene udaju jedna za drugu, pogrešili ste. U Tanzaniji postoji zanimljiva tradicija gde se heteroseksualne žene međusobno venčaju. Ova praksa poznata kao "niumba ntobhu" (kuća žena) praktikuje se u severnoj Tanzaniji, posebno među pripadnicima plemena Kurija.

Osnovna svrha ove tradicije je da žene osnaže svoj društveni status i zadrže svoju imovinu, posebno u slučajevima kada više nemaju muževe. Prema plemenskom zakonu Kurja, samo muškarcima je dozvoljeno nasleđivanje imovine. Međutim, kroz "niumba ntobhu", žena može sklopiti brak sa mlađom ženom koja bi mogla naći ljubavnika i roditi naslednike u ime starije žene koja više nije sposobna za to.

Tanzanija
foto: Liba Taylor / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovakve ženske zajednice funkcionišu kao regularni brakovi, gde žene žive zajedno, kuvaju, bave se domaćinstvom i zajedno podižu decu. Ponekad čak dele i krevet, ali ne upražnjavaju seksualni odnos, kako piše yourtango.com.

U plemenu Kurija postoji 12 klanova koji su podeljeni u potklanove. Kada jednoj od žena premine suprug, preostali članovi klana njenog preminulog muža žele da imovina ostane unutar njihove grupe. Zato bi radije videli da se udovica uda za ženu iz istog klana nego da se ponovo uda za muškarca iz drugog klana.

Plemske vođe su uvereni da ovakvi istopolni brakovi pomažu u rešavanju problema udovica. Smislili su sjajan način da imovina koja pripada udovici ne postaje teret plemenu kada ostari.

Tanzanija
foto: PhotoStock-Israel / Alamy / Alamy / Profimedia

U takvim zajednicama je poznato da većina muškaraca ne želi da se oženi ženom koja je ušla u menopauzu i koja više nije u mogućnosti da rađa decu. Ova tradicija je sjajana za žene koje žele da očuvaju svoj društveni status i imovinu, jer na taj način žene imaju alternativu kada izgube muža i ostanu same.

Kod miraza je najvažnije koliko imaju krava. Miraz se računa ako je u pitanju brojka od 10 i 20 krava, jer jedna krava košta u proseku oko 230 dolara. Nevestina cena je njen miraz. Devojke se udaju za muškarca koji najviše ponudi.

U takvoj poligamnoj kulturi, što imaš više krava, više žena možeš da kupiš. Mlađe žene se udaju za druge žene umesto za muškarce.

Tanzanija
foto: Rosemarie Stennull / Alamy / Alamy / Profimedia

„Oni shvataju da im taj aranžman daje više moći i slobode. Kombinuje sve prednosti stabilnog doma sa mogućnošću da biraju sopstvene muške seksualne partnere“, kaže reporterka Dina Maningo za Yourtango.com. Brakovi između strejt žena su dobitni jer takođe pomažu da se smanje stvari poput nasilja u porodici, dečjih brakova i sakaćenja ženskih genitalija.

„Nažalost, ovi problemi su rasprostranjeni u našem društvu“, kaže Maningo. „Mlađe žene su ovih dana svesnije i odbijaju da tolerišu takav tretman.“

Pojedine žene pristaju na brak i zajednicu sa ženom, ali sa druge strane traže i muškarca s kojim će da rodi dete, koji će da bude biološki otac njenom detetu. Na takav korak se odlučuju mlađe žene.

Tanzanija
foto: PhotoStock-Israel / Alamy / Alamy / Profimedia

U kulturi Kurja što više dece imate – to ste bogatiji.

Poznato je da je u Tanzaniji rasprostranjeno nasilje u porodici, a to što se žene udaju za žene, je vid da se zaštite od muškog nasilja.

Ako muškarci pokušaju da preuzmu imovinu ili povrede jednog od članova domaćinstva, plemenske starešine ih brzo kažnjavaju jer nemaju prava na domaćinstvo – sva moć pripada ženama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs