VELIKA OPOMENA

POL JE BIO SASVIM OBIČAN ČOVEK, A ONDA JE NAPRAVIO 1 VELIKU GREŠKU ZBOG KOJE JE POPLAVEO: Do smrti su ga zvali Štrumf

Pol Karason je rođen kao dečak svetle puti, pegav i crvenkaste kose, a onda je doneo tragičnu odluku i - postao potpuno i zauvek plav

Zanimljivosti
12:06h Autor:
POL JE BIO SASVIM OBIČAN ČOVEK, A ONDA JE NAPRAVIO 1 VELIKU GREŠKU ZBOG KOJE JE POPLAVEO: Do smrti su ga zvali Štrumf
Kako je živeo čovek sa plavom kožom?, Foto: Printscreen/youtube

Pol Karason je postao internet senzacija tokom dvehiljaditih i imao je mnogo TV nastupa, otvoreno govoreći o uzrocima svog stanja. Nažalost, uradio je nešto što i vas može skupo da košta.

Najpoznatiji plavi čovek na svetu, koji je zbog boje kože nazvan Deda Štrumf, rođen je kao dečak svetle puti, pegav i crvenkaste kose, a onda je doneo tragičnu odluku i - postao potpuno i zauvek plav!

Pol Karason
foto: © Inside Edition / YouTube

Polu Karasonu se koža ljuštila, a patio je i od refluksa i artritisa. Radeći sopstveno istraživanje u cilju poboljšanja ovih tegoba, saznao je da bi navodno mogao da mu pomogne rastvor srebra u vodi, poznat i kao koloidno srebro. Počeo je da ga uzima bez konsultacija sa doktorom, prenosi BrightSide.

Koloidno srebro se široko koristilo kao „antibiotik“ pre nego što je izmišljen penicilin tridsetih godina prošlog veka. Ali nakon što su naučnici otkrili da može ozbiljno da ošteti unutrašnje organe, u mnogim zemljama je 1999. zabranjeno da se prodaje bez recepta.

Pol Karason
foto: © Inside Edition / YouTube

Pokojni Pol Karason i njegova supruga Džoan

Karason je pio ono što je verovao da je čudotvorni lek više od 10 godina, a počeo je i da nanosi srebrni preparat direktno na kožu. Tvrdio je da mu se želudačna kiselina više ne vraća u jednjak, a i da je artritis „jednostavno nestao“.

Artritis u ramenima me je toliko mučio da nisam mogao da skinem majicu. I sledeće što sam znao - jednostavno je nestao“, svedočio je svojevremeno.

Međutim, zbog nakupljanja srebra u njegovoj koži, počeo je da plavi - patio je od trajnog i retkog stanja zvanog argirija, koje nastaje usled vezivanja srebra za pigment.

U početku Karason nije obraćao pažnju na svoj izgled; tek kada je sreo starog prijatelja, koji ga je zgranuto pitao šta je to sebi uradio, počeo je da shvata da ima problem.

Pol Karason
foto: © Inside Edition / YouTube

Karason je dugo tvrdio da njegova plava koža ima mnogo prednosti - nikada nije dobio opekotine od sunca, niti je morao da nosi naočare za sunce.

Doduše, priznao je, bilo je nekih "nuspojava" koje su mu smetale: ljudi su bili „nepristojni“ prema njemu, nije mogao da dobije posao zbog otpora poslodavaca da zapošljavaju „ljude koji su plavi, ili koji su primetno drugačiji“.

Nažalost, Pol Karason je preminuo 2013. godine kada je imao 62 godine od srčanih komplikacija.

Priča tate Štrumfa služi kao vredna lekcija o važnosti opreza kada je u pitanju uzimanje lekova iz kućne apoteke koji mogu da se nabave bez recepta.

Iako je prirodno želeti da se pronađu laka rešenja za zdravstvene probleme, važno je biti svestan da takvi lekovi ponekad mogu predstavljati ozbiljne rizike.

Zapamtite, uvek je bolje konsultovati lekara i slediti njegove savete za siguran i efikasan tretman.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs