KAKO JE BOG KAZNIO PONTIJA PILATA? Šta se desilo sa čovekom koji je Isusa Hrista osudio na SMRT

Pontije Pilat je kontroverzna ličnost u hrišćanstvu. Dok ga jedni doživljavaju kao zlikovca, drugi ga smatraju nekom vrstom sveca.

Zanimljivosti
09:46h Autor:
KAKO JE BOG KAZNIO PONTIJA PILATA? Šta se desilo sa čovekom koji je Isusa Hrista osudio na SMRT
Kako je Bog kaznio Pontija Pilata?, Foto: Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Isus Hrist nas čitav život uči da praštamo, da budemo dobri - uprkos svemu i svima. U Bibliji nam daje bezbroj primera kako treba da preguramo strašno vreme i izazove. Ali kako je Bog kaznio i izašao na kraj sa čovekom koji je Isusa Hrista osudio na smrt?

Pontije Pilat je bio rimski prokurator Judeje od 26. do 36. godine. Po Bibliji, učestvovao je u osuđivanju Isusa Hrista.

Pontije Pilat je ostao upamćen po tome što je predsedavao suđenjem Isusu Hristu. Po Bibliji, Pilat je popustio željama Jevreja i naredio da se Isus pogubi raspećem. Pilat je u početku bio skeptičan i nije nalazio razlog da Isus bude podvrgnut najstrožijoj kazni u tom momentu. Poznato je da je on tom prilikom ceremonijalno oprao ruke rekavši Jevrejima da on Hristovu krv skida sa ruku.

Pontije Pilat je od tada kontroverzna ličnost u hrišćanstvu. Dok ga jedni doživljavaju kao zlikovca, drugi ga smatraju nekom vrstom sveca.

Suđenje i pogubljenje Isusa odigralo se oko 33. godine nove ere, a Pilat je bio guverner četiri godine nakon događaja koja su ga učinila poznatim. Celo njegovo postojanje vezano je za taj momenat u kojem je osudio Isusa na razapinjanje na krst.

Isus Hrist
foto: Shutterstock

Ali šta se desilo Pontiju Pilatu nakon što je Isus razapet?

Neki izveštaji tvrde da je Pilat nastavio da se bori protiv depresije i anksioznosti izazvane presudom da se Isus razapne na krst. Na kraju je Pilat izgubio bitku i ubio se od sramote.

Postoji verovanje da su rani crkveni pisci nastojali da prikažu kako su negativci koji su odgovorni za Isusovu smrt na kraju "platili sve svojom glavom". Toj činjenici ide u prilog i podatak da se i Juda takođe ubio.

Za neke hrišćane nije bilo pošteno što je Pilat uspeo da izbegne božanski gnev. Ako je rimski zvaničnik srednjeg nivoa mogao da naredi smrt Sina Božijeg bez kazne, šta bi čovek još mogao da učini Svemogućem? Za neke hrišćane, Pilat je morao da se ubije da bi svet imao smisla.

Ali, nema tačnih podataka o Pilatovoj smrti. Niko od savremenih istoričara ne spominje samoubistvo Pontija Pilata.

Po svoj prilici Pilat je do kraja svog života živeo udobno od svoje penzije. Pilat se verovatno povukao na imanje izvan Rima i sa mnogo uživanja živeo do kraja. Nedostatak dokumenata o Pontiju Pilatu može samo da ide u prilog činjenici da se ništa važno nije desilo u njegovom životu od kako je presudio Isusu.

Zaključak: Pontija Pilata su neke crkve kanonizovale za sveca, dok ga drugi prikazuju kao hladnog i bezosećajnog čoveka koji se od srama ubio posle presude koju je doneo.

Uprkos nekim spisima iz 3. i 4. veka u kojima stoji tvrdnja da se Pontije Pilat ubio nakon Isusove smrti, ne postoje dokazi koji to potvrđuju. Nikakav zapis nikad nije pronađen o samoubistvu Pontija Pilata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs