NEVEROVATNO!

KAKO JE NEKAD IZGLEDAO HAREM? Lepotice su bile BRKATE I GOJAZNE, a pogled na njih i dan danas šokira

Izgled najprivlačnije žene iz 19. veka će šokirati današnje devojke, koje imaju potpuno drugačiju viziju o lepotu.

Zanimljivosti
14:26h Autor:
KAKO JE NEKAD IZGLEDAO HAREM? Lepotice su bile BRKATE I GOJAZNE, a pogled na njih i dan danas šokira
Koja žena je bila najlepša u 19. veku?, Foto: stock imagery / Alamy / Alamy / Profimedia

Definiciju lepote u našem modernom društvu odlučuju trendovi, te neretko imamo priliku na ulicama da vidimo dame koje su uništile prirodan izgled estetskim korekcijama. Međutim, pre to nije bio slučaj. U 19. veku standardi su bili potpuno drugačiji.

Kada današnja omladina naiđe na fotografije mladih dama iz tog vremena, prva pomisao im je da su to, zapravo, muškarci. Međutim, te pripadnice nežnijeg pola su bile simbol lepote u Persiji.

Najlepšom ženom tada se smatrala ćerka persijskog kralja Naser al-Din Šaha Kadžara, koji je vladao krajem 19. veka. Zahra Khanom Tadj es-Saltane je rođena 1883. godine i uživala je veliko poštovanje u društvu, a od udvarača se jedva branila.

Odmah iza nje je bila princeza Fatemeh Khanum Esmat al-Dovleh rođena 1855. godine. Takođe, u svojoj mladosi je važila za jednu od najprivlačnijih u Persiji.

Brkovi kao simbol ženstvenosti

Da, dobro ste videli na slikama! Dok danas žene ne mogu da zamisle život bez depilacije, nekada su dlačice bile simbol ženstvenosti. Društvo je tada akcenat stavljalo na prirodnu lepoti, a dlake na licu žene su se smatrale izuzetno privlačnim. Osim toga, mnogo seksepilnije su bile dame sa viškom kilograma.

Kako se pisalo u prošlosti, takav uksus je imao kralj, a njemu su morali da se povinuju i svi ostali. Neke od većih ličnosti na persijskoj sceni u to vreme zaista su smatrale ove žene privlačnim, posebno Amir Husein Kan, čovek koji se verio za princezu Zahru.

Neki kažu da je Amir Husein Kan zaista smatrao princezu Zahru privlačnom, dok drugi tvrde da je išao za njom samo u interesu da dobije vlast tako što će biti deo kraljevske porodice.

U knjizi koju je napisala dr Afsaneh Najmabadi pod naslovom „Žene sa brkovima i muškarci bez brade: Rod i seksualna anksioznost iranske modernosti“, autorka opisuje način na koji su zapadnjačke žene posmatrale persijske žene na osnovu njihovih standarda lepote.

Jako naglašene obrve i brkovi dali su ženama muževni izgled koji nije deo standarda lepote zapada.

Zapadni svet je sredinom 20. veka imao sve veći uticaj na situaciju u Persiji, utičući na muškarce da otvore oko za nešto privlačnije. Počeo je da uvodi standarde lepote koji su postali globalni.

Danas žene pokušavaju da lažiraju lepotu korigujući mnoge stvari na sebi plastičnim operacijama. Neke društvene grupe su veoma osuđujuće i veoma agresivne ako druge devojke kažu nešto drugačije o načinu na koji predstavljaju lepotu, a posebno su uznemirene ako ističe prirodnost.

Kao krivce možemo okarakteristati brojne faktore - društveni mediji, influenseri koji kontrolišu poglede mlađih generacija, poznate ličnosti.

Još od 20. veka sama lepota postala je kontrolisana društvenim trendovima. A zapravo, čar je u tome da svaka dama neguje svoj prirodni izgled, jer jedino tako će danas biti drugačija i posebna. Harizma, seksepilnosti i energija koju nose žene u sebi ne mere se visinom, težinom ili brojem lajkova na društvenim mrežama - imajte to uvek na umu kada vam nešto ili neko poljulja samopouzdanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs