Neverovatno

Ovako su izgledale žene u prvom haremu: Mnogi su sumnjali da su to muškarci u ženskoj odeći! (FOTO, VIDEO)

Ovako ih sigurno niste zamišljali

Zanimljivosti
12:34h Autor:
Foto: Printscreen/ Youtube/ Beate Petersen

Nasir el Din Šah Kadžara je sopstveni narod zvao “lakejem u službi nevernika“ jer je od Britanaca i Rusa kupovao tehničke proizvode i dozvoljavao im da otvaraju fabrike, rafinerije i rudnike širom Persije primajući za to mito. Bez obzira što je bio nepopularan, bio je jedan od najdugovečnijih vladara u istoriji Persije i najduži u svojoj dinastiji. Bio je persijski šah Kadžarske dinastije od 1847. do 1896. godine, piše Istorijski zabavnik.

Upamćen je kao čovek koji je modernizovao Pesiju u mnogim sferama, a privatno kao veliki ljubitelj umetnosti, posebno poezije, koju je i sam pisao i slikarstva, kojim se takođe bavio. Držao je korak sa svetskim trendovima pa se tako danas smatra prvim Irancem koji se fotografisao i jednim od prvih koji je i sam fotografisao.

Upravo šahove fotografije koje su pre nekoliko godina postale dostupne javnosti izazvale su pravu svetsku pomamu.

Zašto? Zato što su zahvaljujući njima po prvi put viđene žene iz šahovog harema, onako kako su zaista izgledale, a ne onako kako ih je zamišljao (i još uvek iz zamišlja) Zapad.

Sve samo ne vitke lepotice

Na šahovom dvoru mogli su se često videti strani poslanici, fotografi i umetnici. Jedan od njih, ruski fotograf Anton Sevrijugin ovekovečio je persijskog vladara, njegove sinove i unuke. Ipak, pristup haremu imao je samo šah, pa je upravo on bio taj koji je fotografisao svoje žene i konkubine.

Najčešće je šah snimao svoju prvu i omiljenu ženu Anis al-Doleh, koju je nazivao svojom srodnom dušom. Obožavao ju je i najviše joj je verovao.

Navodno joj je poveravao i državne tajne, a ona je bila i upraviteljka harema.

Fotografisao je šah i svoje konkubine. U njegovom haremu bilo ih je 84! Nisu to bile vitke i krhke žene dugih, raspuštenih kosa. Šahove žene su bile niske i, blago rečeno, ugodno popunjene. Glave i vrata pokrivenih bogato ukrašenom maramom, na licima su im glavni aduti bili spojene obrve i tamni, vrlo izraženi brkovi. Na prvi pogled, čini se kao da se radi o muškarcima u ženskim haljinama!

Ipak, tadašnji kriterijumi lepote su bili takvi, posebno u visokoj klasi. Što je žena bila jača i deblja, to je bila lepša, a posebno se to odnosilo na žene u haremu. One su jele najbolju hranu i nije im bilo dopušteno prečesto da se kreću.

Maskularni izgled, koji je uključivao to da je žena jaka i dlakava, privlačio je šaha, i sve su žene u haremu izgledale tako. I ne samo to! Nakon što je u Rusiji prilikom posete caru Aleksandru II Romanovom 1873. prvi put video balet, šahu su se tzv “tutu suknje” koje su nosile balerine toliko dopale da je po povratku u zemlju naredio krojačima da takve sašiju i za njegove žene.

Tako je nastala čitava serija fotografija žena iz harema koje umesto tradicionalnih širokih pantalona i haljina nose kratke suknjice koje im otkrivaju kolena.

Šuška se kako je šah snimao i golišave fotografije svojih žena ali, ako su i pronađene, do sada nisu prikazane javnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs