SA 15 GODINA ODLAZI NA SELO DA OD SELJAKA UČI DA SE BORI KROZ ŽIVOT, OŽENJEN JE NARODNOM PEVAČICOM: Čudan put Si Đipinga

Kineski predsednik Si Đinping ima veoma neobičnu životnu priču, a ovu su neke zanimljivosti.

Zanimljivosti
Autor:
SA 15 GODINA ODLAZI NA SELO DA OD SELJAKA UČI DA SE BORI KROZ ŽIVOT, OŽENJEN JE NARODNOM PEVAČICOM: Čudan put Si Đipinga
Zanimljive činjenice iz života Si Đinpinga, Foto: Profimedia

Kineski predsednik Si Đinping danas stiže u trodnedvnu posetu Rusiji, što je izazvalo pažnju velikog broja ljudi. Sve oči sveta uprte su u Moskvu gde će se Si sastati sa Vladimirom Putinom.

Otkako je došao na vlast Si Đinping, važi za jednog od najmoćnijih i najzagonetnijih ljudi na svetu, a mi vam donosimo neke od nazanimljivijih činjenica iz njegovog života.

14. marta 2013. godine uzabran je  za novog predsednika Kine
14. marta 2013. godine uzabran je za novog predsednika Kine foto: Profimedia

Naime, ovaj neprikosnoveni kineski lider rođen je juna 1953. godine u Fupingu, u provinciji Šensi. Po narodnosti je Han. Diplomirao je na prestižnom Ćinghua univerzitetu u Pekingu, na katedri za Marksističku teoriju i ideološko obrazovanje, magistrirao je, a potom i stekao zvanje doktora pravnih nauka.

Nacionalni narodni kongres izabrao ga je, 14. marta 2013. godine za novog predsednika Kine.

Bio je oženjen dva puta, 1980-ih se venčao sa Ke Linging, ćerkom diplomata Ke Huaa, ambasadora NR Kine u Londonu. Ali su se posle nekoliko godina braka razveli. Potom se 1987. oženio za poznatu pevačicu Peng Ljuan s kojom ima ćerku Si Mingze, koja trenutno pod pseudonimom studira na Harvardu.

Si ima zvanje doktora pravnih nauka
Si ima zvanje doktora pravnih nauka foto: Profimedia

Pre nepunih pet decenija, tada 15-godišnji Si napustio je haos u prestonici i potražio utočište u selu Lijangđijaheu, škrtim predelima od kojih zastaje dah, sa žutim kanjonima, pećinama i planinama. Kontrast u odnosu na život u Pekingu tada je verovatno bio još ekstremniji nego danas. Milioni gradske dece u Kini postupila su na isti način, da uče od seljaka kako se bori kroz težak život.

- Srce mi je ostalo u Lijangđijaheu. Lijangđijahe me je stvorio - ima običaj da kaže Si.

Bio je oženjen dva puta
Bio je oženjen dva puta foto: Noel CELIS / AFP / Profimedia

U nastavku pročitajte još neke zanimljivosti iz njegovog života.

- Si je veliki ljubitelj književnosti i filozofije

- Si nikada u javnosti ne iznosi emocije i osećanja, već je uvek miran, ima kontrolu i generalno uživa u funkciji predsednika

- Si poseduje diplomu iz hemijske tehnologije i doktorat iz političkih nauka

- Ispred njega u kongresu uvek se nalaze dve šoljice čaja, čime se ukazuje čast

- Odlikovan je Ordenom Republike Srbije Prvog stepena. Orden mu je svečano uručen 18. juna 2016. godine, prilikom državne posete Republici Srbiji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs