BERNARD ARNO

JEDINI MILIJARDER KOJI TO RADI DRUGAČIJE: Ko će od petoro ambiciozne dece naslediti najbogatijeg čoveka sveta?

Bernard Arno svo svoje petoro dece userava u uspešan biznis pa nije pitanje hoće li, već kome će gazda gigantskog konglomerata LVMH prepustiti poslovno carstvo.

Zanimljivosti
Autor:
JEDINI MILIJARDER KOJI TO RADI DRUGAČIJE: Ko će od petoro ambiciozne dece naslediti najbogatijeg čoveka sveta?
Porodica Arno, Foto: Lewis Joly/JDD / Sipa Press / Profimedia

Sastavljanje top-lista najbogatijih ljudi na svetu zabava je za siromašne. Briga njega, Bernarda Arnoa (73), kralju globalnog tržišta luksuznih roba i usluga, da li je ispred ili iza Elona Maska: ima on prečih briga. Velikog gazdu gigantskog konglomerata LVMH, koji obuhvata 75 robni marki, od Dom Perinjona preko Luj Vitona do Tifanija i hotela s pet zvezdica, već godinama tišti pitanje kome od svoje petoro dece iz dva braka prepustiti poslovno carstvo vredno 364 milijarde evra.

"Odluka o tome hoće li posao nakon mene preuzeti jedno ili više moje dece temelji će se na njihovim sposobnostima, njihovom talentu i njihovoj želji, jer mora se shvatiti da je to doživotna obaveza", najavljivao je "vuk u kašmiru", kako u poslovnim krugovima nazivaju Arnoa.

Bernard Arno
foto: Domine Jerome/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nedavno je povukao potez koji svedoči da je sve bliže odluci o nasledniku. Svog najstarijeg sina, 45-godišnjeg Antoana Arnoa, postavio je za glavnog direktora porodičnog holdinga Kristijan Dior, preko kojeg kontroliše celi LVMH. Antoaon Arno, dete iz Bernardovog prvog braka s francuskom buržujkom En Devavrin, slovi za najpoetičniju dušu u porodici.

Školovao se na montrealskom poslovnom univerzitetu HEC, ima i diplomu francuskog Evropskog instituta za poslovnu administraciju, a u očevoj je kompaniji počeo da radi s 25 godina, i to prvo u marketingu. Poslednjih desetak godina bio je zadužen za odnose s javnošću kao i promovisanje ekoloških inicijativa. Drugim rečima, zadatak mu je bila glancanje porodičnog imidža.

Natalija Vodijanova
foto: Profimedia

U njegovim kampanjama što promovišu "temeljne vrednosti" kompanije učestvovali su, uz ostale, Muhamed Ali, Anđelina Džoli, Mihail Sergejevič Gorbačov, Kit Ričards i Bono. Kroz program "Les Journées Particulières" Antoan je 2011. vrata LVMH-ovih brendova otvorio javnosti pozivajući obične smrtnike u obilazak njihovih strogo čuvanih ateljea i zanatskih radionica. Dve godine kasnije postao je predsednik uprave brenda Loro Piana, a 2018. tata ga je imenovao glavnim direktorom Berlutija, luksuzne obućarske kompanije poznate po cipelama skupljim od 2000 eura. Novi ih je direktor usmerio da asortiman nadopune po meri šivenim muškim odelima.

Natalija Vodijanova, Antoan Arno
foto: AP

Kad ne radi, Antoan Arno voli da igrati golf i poker; kažu da je vrlo dobar za kartaškim stolom. Oženjen je Ruskinjom - supermodelom Natalijom Vodijanovom - s kojom ga je 2011. upoznao otac nakon jedne večere u Moskvi. Van braka dobili su dvojicu sinova - Maksima i Romana - a par se u septembru 2020. venčao u Parizu i svadbu proslavio u intimnom društvu.

Ne zna se kako je na Antoanovo napredovanje reagovao ostatak klana Arno: njegova starija sestra Delfin (47) kao i mlađa polubraća Aleksandre (30), Frederik (27) i Žan (24), rođena u Bernardovon drugom braku s kanadskom pijanistkinjom Helene Mersije. Otac je strogo pazio da među njima nikad ne bude ni kapi zle krvi, jer to nije dobro za biznis. Prečesto je svedočio kako se porodične kompanije raspadaju zbog ljubomore, zavisti i rivalstva najbližih u porodici.

Osim toga, i sam je koristio tuđe porodične trzavice kako bi im preoteo posao. On to ne želi da dopusti i zato proaktivno cementira veze među svojim potomcima. Delfine i Antoan su kumovi svojoj mlađoj braći. Svakog leta svi su zajedno na jahti usidrenoj ispred Sen-Tropeza. Svi rade u očevoj kompaniji i svakodnevno se međusobno čuju po nekoliko puta. Jednom nedeljno Bernard Arno ide u obilazak svojih prodavnica na pariškoj aveniji Montanj, a u toj ga inspekciji uvek prati neko od dece.

Delfine Arno
foto: SGP / ddp USA / Profimedia

Za Božić 2017. podjednako ih je darivao: svakom svom detetu dao je paket LVMH-ovih deonica vredan 73 miliona evra. Takođe je preduzeo sve mere da partneri njegove dece nikad ne dobiju ni najmanji udeo u kompaniji. Dok je on živ, niko ko nije njegove krvi ne sme da pipne to što je stvarao celog života. Na to ga je podstakao fijasko braka između njegove voljene Delfine i bogatog italijanskog naslednika Alesandra Valarina Gancije. Njih dvoje venčali su se u septembru 2005. pa razveli pet godina kasnije, nakon čega je Delfine pronašla novog partnera - francuskog milijardera Ksaviera Niela - i rodila mu dvoje dece: ćerku Elisu i sina Džozefa. Svoju vezu još nisu ozakonili.

Mnogi su prognozirali da će jednog dana baš povučena Delfine zameniti oca na tronu. Iskustvo u modnoj industriji sticala je radeći u kompaniji Džona Galijana i pomažući mu da razvije svoj brend. Potom je radila u obućarskom sektoru Kristina Diora, a onda joj je otac poverio mesto izvršne potpredsednice Luj Vitona. Kao osoba je stidljiva, ali smirena je i hladnokrvna menadžerka koja, po uzoru na oca, obilazi Vitonove butike kad je u njima najveća gužva.

Aleksandre Arno
foto: Jon Kopaloff / Getty images / Profimedia

Inovativan i prema podređenima ledeno distanciran Aleksandre Arno, od prošle godine je potpredsednik Tifanija, prethodno je ocu pomagao u nekoliko sektora. Vodio je kompaniju Rimowa za proizvodnju luksuznog prtljaga, LVMH je pod njegovim nadzorom razvio internet trgovinu, pa je zauzeo očevo mesto u direktorskom odboru francuskog lanca supermarketa Carrefour. Aleksandre je, kažu, tip analitičara koji ne strahuje da sledi svoje instinkte. Zbog tog kvaliteta i uspeo je da stigne da američke muzičke megazvezde Džej-Z i Bijonse reklamiraju Tifanijev nakit. Prošle godine se venčao s mladom dizajnerkom Džeraldinom Gijot. Venčanje su proslavili vrlo raskošno, prvo u Parizu, potom u Veneciji, gde je zvanice svojim nastupom zabavljao i Kanje Vest.

Sina Fredeika otac je pre dve godine postavio za izvršnog direktora švajcarske kuće TAG Heuer i sa zadovoljstvom prati kako dečko napreduje. Frederick se fokusirao na e-trgovinu luksuznih satova, koja je u 2020. skočila za 329 posto. Poput svih Arnoa, i on je vešt pregovarač. Postigao je važno partnerstvo s Poršeom i nakon godinu i po dana pregovora nagovorio je glumca Rajan Goslinga da počne da reklamira TAG Heuer. Osim za biznis, Frederik je takođe nadaren za tenis i izvrstan je pijanista.

Najmlađi Bernardov sin Žan u Londonu se školovao za inženjera, a na američkom Univerzitetu MIT magistrirao je iz finansijske matematike. Za sada je samo direktor marketinga i razvoja Luj Viton satova, koji se proizvode od 2003. godine, ali čim stekne malo iskustva, tata će ga sigurno prerasporediti na neko drugo, mnogo odgovornije radno mesto.

Deca Bernarda Arnoa od malih su nogu programirana da služe carstvu svoga oca i čini se da drugih želja ni nemaju. Za razliku od mnogih moćnih i bogatih muškaraca, koji brigu o potomcima prepuštaju svojim suprugama, a ove je prebacuju na dadilje, gazda LVMH-a bio je izuzetno angažovan u vaspitanju i obrazovanju svakog svog deteta. Na kraju je ispao brižan otac premda ga u tome nije vodila isključivo očinska ljubav.

Helene Mersije, Bernard Arno
foto: Gwendoline Le Goff/Panoramic / Starface / Profimedia

Da bi njegova imperija luksuza opstala, znao je da mora da stvori dinastiju, a pritom rizik od sukoba da svede na najmanju moguću meru. Među ostalim, i to je razlog zašto Delfine, Antoan, Aleksandre, Frederik i Žan Arno jednom mesečno dolaze na ručak u raskošnu očevu parišku kancelariju, gde ih čeka ne samo zdrav obrok, nego i partija ozbiljnih poslovnih razgovora. Kojeg novog dizajnera zaposliti, gde otvoriti novi butik, koji novi brend otkupiti, koji prototip nove Luj Viton torbe odobriti … o svemu tome papa Arno želi da čuje i mišljenje svoje dece.

Možda su se na jednom od tih ručkova zajednički složili da Antoan postane generalni direktor Kristijan Dior holdinga. Ako se iko u sebi tome protivio, onda, kažu upućeni, to može biti samo Aleksandre, najambiciozniji među Bernardovim naslednicima, jedini koji je već pokazivao da žudi za apsolutnom moći.

Premda je Antoan trenutno vodeći u u trci za prestolonaslednika, još je neizvesno hoće li baš on dobiti krunu. Kao što je još uvek neizvesno kad će uopšte doći do smene na komandnom mostu LVMH-a. Stari Arno proletos je promenio pravilnik kompanije na način da na čelnoj poziciji može ostati sve do svog 80 rođendana. U međuvremenu će i dalje procenjivati koje dete iz njegovog legla najsposobniji i najdostojni da preuzme kormilo najvrednije evropske korporacije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs