U OVOM PLEMENU MUŠKARAC NEMA NIKAKVA PRAVA: Žene su te koje nasleđuju novac i imaju bezbroj LJUBAVNIKA

U plemenu Musuo u Kini žena je ta koja vlada, a muškarac nema pravo glasa

Zanimljivosti
09:27h Autor:
U OVOM PLEMENU MUŠKARAC NEMA NIKAKVA PRAVA: Žene su te koje nasleđuju novac i imaju bezbroj LJUBAVNIKA
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zamislite društvo bez očeva, bez braka i razvoda, u kojem porodica kakvu znamo ne postoji... Baka sedi na čelu stola, a tu su njeni sinovi i ćerke koje žive sa njom, s tim što ćerke nasleđuju sve po majčinoj liniji. U Musuo plemenu muškarci su samo donori sperme, tu su da oplode ženu, ali nemaju pravo na vaspitanje dece.

U samom podnožju Himalaja smestilo se pleme Musuo u kojem se žene tretiraju kao glavne i superiornije od muškraca. One imaju partnera koliko žele, rađaju kad žele i one su te koje raspolažu novcem.

Deca iz ovog plemena pripadaju samo svojim majkama, dok njihovi biološki očevi žive u porodičnoj kući i na neki način su tu na usluzi ženi.

Mosuo pleme
foto: Profimedia

Decu iz plemena Musou odgajaju bake, tetke, majke i rođake.

Uobičajeno je da žena iz plemena Musou ne zna ko je otac njene dece jer su muškarci ti koji "šetaju" iz postelje u postelju kako ga određena žena pozove.

Muški šešir na bravi je znak muškarcima da ne ulaze u sobu ili kuću te žene. U ovom plemenu ipak parovi nikad neće živeti zajedno i nikad neće stati pred matičara.

Žene su te koje poseduju i nasleđuju imovinu od svojih baka, majke i td. Muškarci daju snagu: oni oru, rade teške i naporne poslove, ali odluke ne donose.

Mosuo žena

Muškarci iz plemena Musou ipak brinu o deci iako im to nije obaveza. Oni vode računa o deci svojih sestara, jer ne znaju koja su deca rođena u plemenu baš njihova.

Majčinstvo se izuzetno poštuje i svaka mlada žena iz ovog plemena ima za cilj da jednog dana postane majka.

Mosuo žena

Ako ne mogu da imaju decu, žene iz ovog plemena će jednostavno da usvoje dete.

Ali kako vreme prolazi, pripadnice Musou plemena sve više i više su ugrožene zapadnjačkom kulturom. Obrazovanje je to koje je donelo promene, pa pojedine članice ovog plemena sada žele brak, žele muža i drugačiji način života. Pleme još nije sasvim otvoreno po ovom pitanju, piše Guardian.

1 / 8 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs