U LEDENIM KOMORAMA NA -135 C ČUVAJU TELA ONIH KOJI ČEKAJU DA PONOVO OŽIVE: Najmlađi član udruženja je dvogodišnje dete

Udruženje za produženje života "Alcor" skladište tela onih koji su odlučili da nakon smrti budu zaleđeni i u tom stanju sačekaju da tehnologija dovoljno uznapreduje i da ih ponovo vrati u život

Zanimljivosti
18:56h Autor:
U LEDENIM KOMORAMA NA -135 C ČUVAJU TELA ONIH KOJI ČEKAJU DA PONOVO OŽIVE: Najmlađi član udruženja je dvogodišnje dete
Kako izgleda skladište u kojima se čuvaju tela onih za koje se nadaju da će oživeti, Foto: Stewart Cook/Profimedia

Iako smo do sada tako nešto viđali samo na filmovima, postoje ljudi koji veruju da će razvojem tehnologije biti moguće da se preminuli vrate u život.

Nadu im je povećalo i udruženje za produženje života "Alcor" u Arizoni, koja je svojevrsno skladište tela onih koji su nakon smrti rešili da budu zaleđeni i u tom stanju dočekaju procvat tehnologije.

Čuvaju se čak i mozgovi
Čuvaju se čak i mozgovifoto: Stewart Cook/Profimedia

Trenutno se u skladištu nalazi 199 ljudskih ostataka koji se održavaju „svežim“ zahvaljujući tečnom azotu koji ih drži na -135 stepeni celzijusa. Naime, na ovako niskoj temperaturi se zaustavljaju sve ćelijske funkcije i organi ostaju u nepromenjenom obliku sve dok ne budu odmrznuti, piše Dejli Mejl.

Najmlađi član ovog udruženja je dvogodišnja devojčica sa Tajlanda čiji se roditelji nadaju da će uskoro ponovo moći da budu sa njom na ovom svetu. Naime, devojčici je dijagnostikovan progresivan timor mozga u aprilu 2021. godine, a nakon svih pokušaja lečenja preminula je u januaru ove godine. Roditeljima je ovo bila jedina nada da ponovo vide svoju ćerkicu.

Dvogodišnja devojčica sa Tajlanda najmlađi je član
Dvogodišnja devojčica sa Tajlanda najmlađi je članfoto: Whitehotpix / Zuma Press / Profimedia

Ali, kriogeničko zamrzavanje privlači i bogate i ekscentrične, pa tako u „Alcoru“ leži i telo američkog programera koji je prvi radio na otklanjanju grešaka i nadogradnji Bitkoinovog otvorenog koda, a koji je umro 2014. godine, nakon petogodišnje borbe s amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS).

Da biste uspeli da zamrznete svoje telo potrebno je da izdvojite pravo malo bogatstvo. Za ovakav poduhvat treba da platite 200.000 dolara da biste obezbedili zamrzivač visoke tehnologije, dok po aukcijskoj ceni od 80.000 dolara možete da zamrznete samo svoj mozak.

Kada je reč o zamrzavanju mozgova, korisnici koji se odluče da „sačuvaju samo ovaj organ“ čekaju naprednu tehnologiju koja će za njih da napravi potpuno novo telo.

Postupak zamrzavnja izgleda tako što se celo telo stavlja u velike cilindrične komore zajedno sa još tri tela. Kada osoba umre doktori moraju brzo da reaguju kako bi sa sigurnošću sačuvali telo i pripremili ga za zamrzavanje.

Prvi korak podrazumeva da se iz tela ispusti krv i ostala tečnost, a zatim se ono uroni u tečnost koja podseća na antifriz. Time se sprečava kristalizacija i oštećenje ćelija tokom procesa zamrzavanja.

Telo se uranja u tečnost koje podseća na antifriz
Telo se uranja u tečnost koje podseća na antifrizfoto: Mirrorpix / Splash / Profimedia

Zatim se telo premešta u bure koje za skladištenje ne koristi električnu energiju nego se umesto toga jednom nedeljno puni novim azotom.

Iako mnogi polažu nade u ovaj vid "oživljavanja", trenutno ni jedan naučnik niti lekar može da potvrdi da će do njega doći i da li je tako nešto uopšte moguće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs