NEVEROVATNO!

TROGODIŠNJI SIJAMSKI BLIZANCI USPEŠNO RAZDVOJENI POSLE 27 SATI OPERACIJE: Zbog jedne stvari su jedinstveni na svetu

Nadmašili i očekivanja lekara!

Zanimljivosti
17:36h Autor:
TROGODIŠNJI SIJAMSKI BLIZANCI USPEŠNO RAZDVOJENI POSLE 27 SATI OPERACIJE: Zbog jedne stvari su jedinstveni na svetu
Foto: Printscreen Twitter / Sky News

Trogodišnja braća iz Brazila Bernardo i Arthur Lima poslednjih dana su u centru pažnje čitavog sveta! Naime, radi se o sijamskim blizancima, koji su od od rođena delili mozak. Pre nekoliko dana su uspešno radvojeni, a u tome je učestvovalo preko 100 medicinskih stručnjaka. Njihova operacija je bila istorijska za savremenu medicinu.

Bernardno i Artur bili su podvgnuti sedam operacija, a poslednja u nizu je trajala neverovatnih 27 sati! Jedan od najtežih zahvata u medicini predvodio je britanski dečiji hirurg Noor ul Owase Jeelani iz londonske bolnice Great Ormond Street, a asistirao mu je Gabriel Mufarre, načelnik dečije hirurgije Instituta Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer.

Bernardno i Artur Lima
foto: Printscreen Twitter / Sky News

Pre toga, dečake su pomno pratili dve i po godine u bolnici, a kako je rekao dr Mufarre, zahvat će im “promeniti živote”.

Operacija Bernarda i Artura je bila posebna, jer su oni najstariji sijamski blizanci na svetu, kojima je uspešno urađeno odvajanje mozga. Nakon toga, podvrgnuti su šestomesečnom programu lečenja i već se uspešno oporavljaju u bolnici.

Tim hirurga iz Londona i Rio de Janeira proveo je nekoliko meseci testirajući nove tehnike pomoću virtualne stvarnosti. Zbog toga su životi trogodišnjh dečaka tokom zahvata bili mnogo manje ugroženi, što je najviše plašilo lekare.

Dr. Jeelani je za britanske novine Evening Standard objasnio:

- Sjajno je moći videti anatomiju i uraditi operaciju bez izlaganja dece opasnosti. Možete zamisliti koliko je to umirujuće za hirurge. Na neki način, te se operacije smatraju najtežima u ovom trenutku - zaključio je.

Priznao je da je nakon operacije bio izuzetno fizički i psihički iscrpljen. Tokom zahvata je napravio četiri pauze od po 15 minuta, kako bi nešto popio i pojeo. Ne skriva ogromnu sreću što je sve prošlo bez većih komplikacija. Ovo mu je šesta operacija razdvajanja sijamskih blizanaca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs