šta vi mislite?

ZAŠTO SE JEDINO SRBI ZGRAŽAVAJU KADA VIDE PARADAJZ TURISTE: Kad bi čuli za naše komplekse,Nemci i Šveđani bi bili u šoku

Komparacija pogrdnih epiteta u sezoni letnjih odmora u Srbiji glasi ovako: baksuz – stipsa – paradajz turista. Dok ih skorojevićka “elita” pljuje na sva usta, jugonostalgičari ih zdušno brane, a pravda je negde između.

Zanimljivosti
Autor:
ZAŠTO SE JEDINO SRBI ZGRAŽAVAJU KADA VIDE PARADAJZ TURISTE: Kad bi čuli za naše komplekse,Nemci i Šveđani bi bili u šoku
Foto: Profimedia

Kako krene letnja sezona, glavna tema po društvenim mrežama postane famozni paradajz turizam. Rasprava o tome da li je okej na plažu poneti sopstvenu hranu i piće raspreda se unedogled, a osude pljušte na sve strane. Smrznute sarme, ručni frižideri, paštete i paradajz poređani po peškirima su večiti predmet sprdnje, a istina je da ogroman broj porodica u Srbiji jedino u ovakvom aranžmanu može sebi da priušti letovanje.

Između njih i skorojevića koji dižu keš kredite da bi otišli na all inclusive instagramično mesto i odatle okačili masu fotki koje ilustruju njihov glamurozni lajfstajl, uvek više poštujem ove prve. Ljudi se protežu onoliko koliko su dugi, i tu nema nikakve sramote.

Ovog leta sam 7 dana provela na Brijunima. Na prvu loptu svako bi pomislio da je paradajz turizam na ovom ostrvu stvar fikcije, ali u velikoj su zabludi.

Dobrostojeća baka iz Nemačke svako jutro za doručkom je pravila sendviče od namirnica sa švedskog stola, uredno ih pakovala u salvetu i nosila na plažu.

Porodica iz Švedske svakog dana je širila šator ispod borova gde su se sa svoje dvoje male dece iz velikog ranca služili svežim kajsijama, borovnicama i ostalim voćem. Negde oko podneva bi na jedan tanjir stavili baget uz malo sira i paradajza i u slast zamezili.

Jedan hrvatski glumac kog svi dobro znamo, ali nećemo ga sada imenovati, takođe je umeo da se smesti na stenu, rasklopi stoličicu, uzme knjigu i izvadi sendvič iz ranca, a i poneku limenku piva.

Sve ono što je našem narodu blam i sramota, ovaj fini svet radi sasvim spontano i bez imalo blama. Naravno, sav svoj otpad uredno kupe za sobom, nisu bučni i ne ometaju ničiji mir, što mislim da je najvažnije pravilo koje na plaži treba da se poštuje.

Tu dolazimo do jednog novog momenta.

Neki kažu “paradajz turizam je stanje svesti”. I ima istine u tome.

Svi smo se nažalost bar jednom sreli sa onim ljudima koji cede bubuljice i seku nokte na plaži, ukakane pelene ostavljaju tu pored peškira, glasno se smeju i viču dok govore, a njihova deca nekontrolisano trče po plaži, gazeći tuđe peškire, dok se roditelji prave da to ne vide.

E baš takvi “primerci” se na Balkanu poistovećuju sa paradajz turistima i bacaju ljagu na pošten svet koji voli da zamezi na plaži ne ugrožavajući baš nikoga. Baš onako kako je to svaka porodica 70-ih i 80-ih radila i dogodovštine sa tih letovanja prepričavaju se i dan danas.

Zato ovog leta slobodno spakujte u ranac malo domaćeg paradajza i sira, neku maslinku, svežu lepinju i uživajte uz provereno najukusnije letnje meze. Ma ponesite i paštetu, koga briga. Niko vam to neće zameriti, ako se ponašate civilizovano i imate obzira prema ljudima oko sebe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs