saznajte više

IZBEGAO IZ AVGANISTANA I NAPISAO DELA KOJA TERAJU SUZE NA OČI: Danas prolazi kroz pakao, a parama ne može da kupi sreću

Njegova književna dela dela su osvojila svet, a sada se suočava sa najtežom bitkom.

Zanimljivosti
12:42h Autor:
IZBEGAO IZ AVGANISTANA I NAPISAO DELA KOJA TERAJU SUZE NA OČI: Danas prolazi kroz pakao, a parama ne može da kupi sreću
Haled Hoseini, Foto: Profimedia

Haled Hoseini je rođen 4. marta 1965. godine u Kabulu. Otac mu je bio diplomata u Ministarstvu spoljnih poslova Avganistana, a njegova majka je predavala persijski jezik i istoriju u srednjoj školi. Sa porodicom se, zbog očevog posla, 1970. godine preselio u Teheran. Tu su živeli do 1973. i nakon toga su se vratili u Kabul.

Tri godine kasnije, iz istih razloga, su se preselili u Pariz. Nameravali su da se vrate u Kabul 1980. godine, ali se u to vreme u Avganistanu već odigrao komunistički prevrat i invazija sovjetske vojske. Zbog toga su Hoseinijevi zatražili i dobili politički azil od Sjedinjenih Američkih Država.

U septembru 1980. su se preselili u San Hoze u Kaliforniji. Haled je imao tada samo 15 godina. Jednom je ispričao da ga je ovu selidbu teško podneo i da je dolaskom u Ameriku doživeo kulturološki šok. Kratko vreme su živeli od socijalne pomoći i bonova za hranu, pošto su u Avganistanu izgubili svu svoju imovinu i morali da krenu ispočetka.

1 / 6 Foto: Profimedia

Haled Hoseini je maturirao 1984. i upisao se na univerzitet Santa Klara, gde je diplomirao na osnovnim studijama iz biologije 1988. Sledeće godine je upisao školu medicine „San Dijego“, univerziteta u Kaliforniji, gde je 1993. stekao diplomu iz medicine. Završio je stažiranje u bolnici Sidar-Sinaj u Los Anđelesu i 1996. je specijalizovao internu medicinu.

Paralelno se bavio i pisanjem. Njegov debitantski roman „Lovac na zmajeve“, objavljen 2003, je prodan u preko 12 miliona primeraka širom sveta. Prema ovoj knjizi je 2007. godine snimljen istoimeni film. Njegovo drugo delo nosi naziv „Hiljadu čudesnih sunaca“. Objavljeno je 2007. i već do aprila naredne godine je samo u Ujedinjenom Kraljevstvu prodano u preko 700.000 primeraka. I za ovu knjigu su otkupljena prava za snimanje filma, a njegov izlazak se očekuje u narednim godinama.

21. maja 2013. godine. Haled Hoseini je objavio svoj treći roman, "A planine odjeknuše".

Hoseini je u braku sa svojom ženom Rojom dobio dvoje dece, Haris i Faru. Porodica živi u severnoj Kaliforniji, a pisac se osim pisanja knjiga i poezije bavi i humanitarnim radom.

Iako patrijalhalnog vaspitanja, Haled Hoseini je juče oduševio svet kada je obelodanio vest da je njegova ćerka Haris odlučila da se deklariše kao trans osoba.

"Juče je moja ćerka Haris izašla kao transrodna osoba. Znam za Harisovo putovanje od prošle godine i gledao sam je kako prolazi kroz neka veoma teška vremena. Tranzicija je tako komplikovan poduhvat – emocionalno, fizički, socijalno, psihološki – ali Haris se na svaki izazov suočila sa milošću, strpljenjem i mudrošću. Kao otac, nikada nisam bio ponosniji na nju. Oduševljen sam što sada imam ne jednu već dve prelepe ćerke. Najviše od svega me inspiriše Harisova neustrašivost, njena hrabrost da sa svetom podeli svoje pravo ja. Ona je mene i našu porodicu naučila toliko o hrabrosti, o istini. O tome šta znači živeti autentično. Znam da je ovaj proces za nju bio bolan, prepun tuge i anksioznosti. Ona je svesma okrutnosti kojoj su trans ljudi svakodnevno izloženi. Ali ona je jaka i neustrašiva. Ja volim svoju ćerku. Biću pored nje na svakom koraku, kao i naša porodica. Stojimo iza nje. Privilegija je gledati je kako ulazi u svet kao lepa, mudra i briljantna žena kakva jeste. Neka je Bog blagoslovi."

Njegovi pratioci su u komentarima pohvalili porodicu zbog toga što je prihvatila putovanje Harisa i bili uz nju na svakom koraku tranzicije.

"Ona je tako srećna što ima tako divnog oca", napisala je jedna osoba.

"Svi roditelji treba da imaju ovakav stav u vezi sa svojom decom! Hvala vam", dodao je drugi.

"Prelepa ćerka! Ovo je putovanje za celu porodicu. Drago mi je da vidim koliko je podržavate. Ona je srećna što Vas ima za oca", pisalo je u komentaru, a mnogi su se usaglasili da sada imaju "još više razloga da vole Hoseinija".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs