savet stručnjaka

NA HAVAJIMA LJUDI ŽIVE SREĆNO I RASTEREĆENO: Da bi izlečili sebe, oni koriste ove 4 moćne rečenice!

Ova drevna tehnika svakome može da pomogne!

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Profimedia

Jedan od najbitnijih stvari za lični razvoj i duhovni napredak na Havajima je - oproštaj. Za srećan život i i postizanje duhovnog mira korste drevnu tehniku Ho’oponopono.

Ho’oponopono je moćna drevna havajska praksa pomirenja i praštanja. Zasniva se na uverenju da su sve greške koje pravimo, svi problemi koje stvaramo, sve što doživljavamo u životu rezultat naših sopstvenih misli.

Mantra „Žao mi je, oprosti mi, volim te, hvala ti“

Koristi se u Ho’oponopono tehnici za lečenje i samoisceljenje. Ova praksa nam može pomoći da oslobodimo uskladišteni „naboj“ iz naše DNK koji je rezultat prošlih događaja ili iskustava. Ho’oponopono se može primeniti na bilo koju situaciju u kojoj postoji nesklad — sa drugim ljudima, situacijama, događajima ili čak delovima sebe. Primenom ovog jednostavnog procesa u stanju smo da se oslobodimo blokada koje nas sputavaju da ostvarimo pun potencijal.

Havaji
foto: Profimedia

Ova drevna praksa se koristi više od 1000 godina, da izlečimo sebe i naše odnose. Praksa praštanja funkcioniše i kao koncept komunikacije za pomirenje i kao sredstvo za vraćanje samopoštovanja i balansa.

Ime Ho’oponopono znači „ispraviti“. To je proces koji nam omogućava da razrešimo bolna sećanja u svom umu i očistimo telo od njihovih toksičnih efekata. Rezultat je duboko isceljenje tela, uma i duše, omogućavajući nam da dostignemo svoj najveći potencijal kao ljudska bića.

Sastoji se od samo četiri osnovna koraka:

  • Korak 1: Volim te.
  • Korak 2: Žao mi je.
  • Korak 3:Oprosti mi.
  • Korak 4: Hvala!

Ponekad našu ravnotežu narušavaju događaji izvan nas. Možda nas neko drugi povredi, tada možemo osećati da su oni odgovorni za našu bol. Da bismo izlečili i oprostili, prvo moramo preuzeti odgovornost za sopstveno isceljenje.

Ne morate da se sećate prošlosti, već da je razumete da biste mogli da idete dalje. Ho’oponopono nam pomaže da oslobodimo prošlost i loših osećaja i pomirimo se sa onim što se dogodilo, tako da možemo da krenemo sa novom ljubavi i razumevanjem prema sebi.

Ove jednostavne fraze su prvobitno korišćene kao sredstvo za vraćanje ravnoteže u odnosima između članova porodice i prijatelja, ali danas ih možete koristiti za bilo koju prekinutu vezu - uključujući i vezu sa sobom. Posebno je delotvorna kada osećate težinu krivice, stida ili vam je narušeno samopouzdanje.

Ho’oponopono su koristili havajski kahuni (iscelitelji) da pomognu u lečenju bolesnika. U mnogim kulturama, ljudima tradicionalno nije bilo dozvoljeno da kažu ili urade bilo šta dok se prvo ne pomire sa potencijalnim neprijateljima i isprave stvari u sebi. Verovalo se da ako ste ljuti na nekog, ili na sebe, to se može fizički manifestovati u bolesti. Zbog toga bi havajski iscelitelji koristili ovaj proces pre nego što bi pokušali da izleče nekoga ko se ne oseća dobro.

Da bismo nekome oprostili, prvo moramo biti spremni da priznamo sopstvene greške i preuzmemo odgovornost za njih. Ho’oponopono nam pomaže da pogledamo sebe novim očima kako bismo mogli da krenemo putem razumevanja i praštanja.

U ovoj kulturi opraštanje ne ostaje samo na rečima, već je moćno, važno i neophodno u svakom odnosu. Sa druge strane, u zapadnoj kulturi kada se, na primer, muž i žena posvađaju, kroz par trenutaka jendo drugom kažu "izvini", zagrle se i nastave dalje. Međutim, kada se kroz par dana pojavi nova svađa, izvlače se elementi i iz prethodne svađe koja je završena izvinjenjem i problem se produbljuje. Nijedan od njih nije zaista oprostio ono što se dogodilo pre nedelju dana. Pošto nisu mogli da zaborave, nisu ni oprostili.

Havajci smatraju da nakon oproštaja ("huna") moramo postati "pono", odnosno uspostaviti harmoniju sa drugim ljudskim bićem. Pravo "pono" se ne može dogoditi ako kažete da ste oprostili drugom ili nekoj situaciji. To se dešava kada oprostite i pustite - zaboravite. Kada to stvarno ostavite iza sebe, onda ste zaista oprostili.

To ne znači da treba da ostanete u odnosu sa osobom koja vas je povredila, već da nakon "pono", odlučite kakav ćete odnos od sada gajiti sa tom istom osobom.

Opraštanje takođe mora biti obostrano, smatraju Havajci, dok na Zapadu smatramo da jedna strana mora nekome da se izvini, a druga samo prihvati to izvinjenje. Svedoci smo da su iskreni odgovorni na izvinjenja retki, ali Havajci smatraju da je to presudno.

Rečenicu koju tokom praštanja koriste jeste: "Molim te, oprosti mi ako sam ti učinio nešto loše". Na taj način preuzimamo odgovornost i druga osoba mora da odgovori akcijom. Ovo otvara pozitivne energetske veze, i stvara miran i spokojan žviot, bez negativnih i toksičnih vibracija.

Vežbajte praštanje, jer ono može biti lekovito po vašu dušu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...