11 godina provela u tami, ubila preko 100 ljudi!

JEDNA OD NAJLEPŠIH RUSKI GROFICA POSTALA SERIJSKI UBICA: Posebno mučila žene, evo zbog čega!

Sa jedne strane uvažena plemkinja, grofica, zemljoposednica, a sa druge strane jedan od najsurovijih serijskih ubica!

Zanimljivosti
09:35h Autor:
JEDNA OD NAJLEPŠIH RUSKI GROFICA POSTALA SERIJSKI UBICA: Posebno mučila žene, evo zbog čega!
Foto: Profimedia

Da li možete i da zamislite da se sve to "krije" u jednoj ženi? Naime, Darja Nikolajevna Saltikova, poznatija po nadimku, Saltičiha, bila je plemkinja iz Moskve, koja je ubila više od 100 sluga tokom 18. veka.

Neke njene žrtve su imale samo 10 godina, a posebno je volela da muči žene i mlade devojke!

Imala je lepo detinjstvo, tako da niko nije mogao da nasluti da će se pretvoriti u okrutnog zločinca. Štaviše, izuzteno je bila religiozna, a velike količine novca je davala u humanitarne svrhe.

Postala veoma bogata posle udaje

Veoma mlada se udala za Gleba Saltikova. Sa njim je dobila i dva sina, ali je već sa 26 godina postala udovica. Nasledila je veliko bogatsvo. Živela je na ogromnom imanju sa svojom decom. A služilo je oko 600 kmetova!

Dugo su bili ignorisani svi koji su pokušali da je optuže za bilo koji zločin, sve dok do ruskih vlasti nije stigla informacija o neuobičajeno velikom broju ljudi, a naročito žena, koji su umrli tokom rada na njenom posedu.

Naime, njen položaj u društvu joj je omogućavao da godinama, bez posledica, zlostavlja žene i decu na svom imanju. Vremenom je postala nezaustavljivi serijski ubica. Tada su njeni podanici svoj slučaj izložili samoj carici Katarini Velikoj.

Ruska grofica
foto: Profimedia

Ljubomora kao razlog da postane zločinac

Nakon smrti svog muža, Saltikova je počela da se viđa sa Nikolajem Tjučevim, unukom poznatog ruskog pesnika. Međutim, njen ljubavnik se oženio mlađom ženom, zbog čega je pokušala da ga ubije. Naredila je kmetovima da mu zapale kuću. Međutim, oni su ga upozorili, a Tjučev bio prinuđen da pobegne iz Moskve.

Darja Saltikova je tada sav svoj bes usmerila ka svojim podanicama. Sve žene je videla kao suparnice kojih se trebalo rešiti. Među ženama koje je ubila bile su i trudnice, majke i devojčice.

Kako je sve mučila žrtve?

Žrtve je zlostavljala na najrazličitije načine. Lomila im je kosti, zimi ih je bez odeće ostavljala napolju ili ih je polivala ključalom vodom. Sluškinje je gađala svime što bi joj došlo po ruku ili šibala sve dok ne izvrše zadatak, onako kako ona smatra da treba. Muškarce je kažnjavala tako što bi ima ubijala supruge.

Spas u carici Katarini Drugoj

Dva kmeta su otputovala 1762. godine u Sankt Peterburg da mole caricu Katarinu Drugu da ih spase. Jedan od muškaraca koji je izašao pred caricu imao je tri žene, i sve tri su stradale od ruke Saltikove.

Carica je naložila da Visoka škola pravde istraži zločine Saltikove. Šest godina kasnije, Saltikovoj je javno suđeno za zločine i ubistva svojih sluškinja.

Ruska grofica
foto: Profimedia

Doživotni zatvor

Osuđena je na doživotni zatvor 1768. godine, nakon javnog premlaćivanja na Crvenom trgu u Moskvi. Uspela je da izbegne smrtnu kaznu, najverovatnije zbog svog statusa zemljoposednika.

Bila je vezana lancima za platformu i primorana da nosi znak oko vrata sa natpisom: "Ova žena je mučila i ubijala".

Saltikova je poslata na odsluženje kazne u Ivanovski manastir u Moskvi nakon što je priznala krivicu za ubistvo 138 sluškinja. Zbog svojih zločina bila je okovana u podzemnoj tamnici manastira i držana u mraku 11 godina. Kasnije je prebačena u prostoriju sa jednim prozorom.

Saltikova je u manastiru provela 33 godine pre nego što je umrla u 71. godini, 27. novembra 1801. godine.

Kasniji istoričari koji su se bavili slučajem Darje Saltikove smatraju da je ona bila sadista koja je uživala u poniženju i nanošenju bola svojim podređenima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs