preživela teško detinjstvo!

NAJSTARIJA PLESAČICA NA SVETU IMA 107. GODINA: I dalje igra, stvara koreografije, a OVAJ moment joj promenio ceo život!

Ajlin Kramer je australijska plesačica, umetnica, model i koreograf koja uživa u plesu već više od 90 godina! Njeni videi na Jutjubu ostavljaju bez daha!

Zanimljivosti
15:48h Autor:
NAJSTARIJA PLESAČICA NA SVETU IMA 107. GODINA: I dalje igra, stvara koreografije, a OVAJ moment joj promenio ceo život!
Foto: Printscreen Youtube / ArtsHealthInstitute

Ajlin je rođena 8. novembra 1914. u Australiji. Iako je počela da studira pevanje na Muzičkom konzervatorijumu u Sidnejumuziku Sidneju, Bodenvizer balet joj je 1939. godine, promenio život iz korena! Istog trenutka je odlučila da se posveti plesu!

Nakon što se pridružila trupi, koja je na nju ostavila nestvaran utisak, više od decenije je sa njima obilazila Australiju i inostranstvo. Zatim je živela i radila u Francuskoj i SAD narednih 60 godina, pre nego što se vratila u rodnu Australiju gde i danas pleše u svojoj 107. godini!

Detinjstvo

Ajlin Kramer je rođena i odrasla u zalivu Mosman sa još jednim bratom i sestrom. Njen otac bio je prodavac automobila, ali se odao alkoholu. Prvi problemi počeli su kada je Ajlin imala samo 10 godina, zato se njena majka tajno preselila sa decom u Kugi i počela da radi kao prodavačica u jednoj radnji.

Ajlin Kramer
foto: Printscreen Youtube / ArtsHealthInstitute

Put ka večitoj ljubavi - plesu

Njena majka se ponovo udala 1936. godine, i tada, kao mlada stiudentkinja, Ajlin odlučila da živi sama. Da bi se izdržavala, radila je kao služavka i umetnički model, jedno vreme pozirajući Normanu Lindziju. Tri godine kasnije, zajedno odlaze da pogledaju dobrotvorni koncert plesne grupe Gertrud Bodenvizer u Central Parku u Sidneju. Odmah se zaljubila u plesne korake i prekinula studije.

Sledećeg dana, Ajlin je potražila Bodenvizer plesnu grupu, i posle prolaska na audiciji i završene trogodišnje obuke, pridružila se glavnoj trupi i započela svoju karijeru u profesionalnom plesu!

Zajedno sa svojom grupom bila je na međunarodnoj posleratnoj turneji u Francuskoj, Novom Zelandu, Južnoj Africi i Indiji.

Trupu napušta, posle više od decenije, 1953. godine i odlazi u Indiju. Potom je živela i radila u Parizu kao model, često za Andre Lhotea i njegov studio.

Rad na filmu i specifična ljubav

Upravo u Parizu 1957. godine upoznala je izraelsko-američkog filmskog reditelja po imenu Baruh Šadmi. Njih dvoje su sarađivali na mešovitom animiranom i akcionom filmu, za koji je ona ručno napravila preko 400 figura. Između njih se stvorila specifična ljubav. U kazinu u Dieppeu, dok je Šadmi igrao rulet, Ajlin je upoznala Luisa Armstronga, koji ju je naučio da radi ”The Tvist”.

Pauza od 18 godina

Dok su radili na njihovom filmu sredinom 1960-ih, Shadmi je doživeo moždani udar, a Kramer je praktično zaustavila svoju plesnu karijeru na 18 godina, jer se brinula o njemu u Njujorku. Umro je 1987. godine, a Ajlin je odmah nastavila svoju karijeru i preselila se u Hinton da živi sa starim prijateljem sa scene. Potom se preselila u Luizburg 1992. godine. I tamo započinje 20-godišnju vezu sa „bogatim južnjačkim udovcem“ Bilom Tuckvillerom.

Godine 2008. sama je objavila svoju prvu knjigu ”Valkabout Dancer”, koja prikazuje njen život.

Rodni kraj joj je mnogo nedostajao, pa se posle Takvilerove smrti vraća u Australiju.

100. rođendan

Kako bi obeležila jedan vek svog života, Ajlin je 2014. godine finansirala, napravila koreografiju i izvela plesni komad pod nazivom „The Earli Ones“.

Godine 2015. nominovana je za jednu od 100 nagrada za žene od uticaja od strane The Australian Financial Reviev i Vestpac.

U 103. godini napravila je plesnu dramu ”Budina žena”, inspirisanu njenim putovanjima po Indiji. Njeni koautorski memoari "Eileen: Stories from the Phillip Street Courtiard", objavljeni su u novembru 2018. godine. A već naredne se prijavila za autoportret za nagradu Arčibald, čime je postala najstariji saradnik nagrade ikada.

Nikad se nije udavala i nema decu

Ajlina prva veza bila je sa Ričardom Votom, njenim psihoanalitičarem. Takođe, imala je romansu sa francuskim diplomatom, dok je bila u Indiji. Zatim imala dve duge veze. Prvo sa Baruhom Šadmijem, a potom i sa Bilom D. Takvilerom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs