niko ne može da poveruje!

PRAVO MEDICINSKO ČUDO ZA KOJE LEKARI NEMAJU OBJAŠNJENJE: Janina proglašena mrtvom, potom oživela, evo šta je bilo posle!

Kada je lekar dao svoje mišljenje, proglašena je mrtvom. Žena je odvedena u mrtvačnicu, gde se dogodilo medicinsko čudo.

Zanimljivosti
Autor:
PRAVO MEDICINSKO ČUDO ZA KOJE LEKARI NEMAJU OBJAŠNJENJE: Janina proglašena mrtvom, potom oživela, evo šta je bilo posle!
Foto: Profimedia

Gospođa Janina iz Poljska je 2014. godine bila bolesna. Njena sestrić Tadeuš Kolkevič jeujutru 6.novembra 2014. otišao u sobu svoje tetke da proveri da li je ona dobro. Uznemirila ga je tišina. Ispostavilo se da gospođa Janina ovog puta ne izgleda kao da se onesvestila (što joj se i ranije dešavalo), već je bila mrtva.

Na mesto događaja pozvana je iskusna doktorka Vesla C. Radila je u struci već 28 godina. Baka nije imala puls, zenice nisu reagovale na svetlost. Uzrok smrti je upisan u izvod iz matične knjige umrlih - kardiopulmonalni sindrom, a telo gospođe Janine preneto je u mrtvačnicu.

Ovde se, međutim, priča o životu gospođe Janine uopšte ne završava, naprotiv, počinje iznova.

Nekoliko sati posle njene smrti, kada je pogrebnik otvorio vreću sa telom, ispostavilo se da starica pomera oči, pa čak i ruku. Lekar pozvan na lice mesta, pregledao je gospođu Janinu i zaključio da je ona, naravno, živa. Nakon opservacije, takođe je zaključio da nema potrebe da se pacijent vodi u bolnicu.

Tako je odvedena kući, a već sutradan, kao da ništa nije bilo, doručkovala je. Na pitanje da li se seća gde je bila, odgovara: "Nigde nisam bila".

Godine 2007. u Žurnalu Kraljevskog medicinskog društva pojavio se izveštaj koji je pokazao da je od 1982. godine bilo mnogo više slučajeva "uskrsnuća" među pacijentima. U literaturi je u poslednjih 25 godina prijavljeno 38 sličnih slučajeva, a istraživači kažu da je to potcenjen broj.

Velika većina povratka iz groba (82%) desila se u roku od 10 minuta nakon prestanka reanimacije kod pacijenta čija je cirkulacija prestala. A pacijenti nakon "incidenta" nisu imali većih neuroloških tegoba.

Oživljavanje, Reanimacija, Defibrilator, Doktor
foto: Shutterstock

Šta je to Lazarusov fenomen?

Neobični slučaj gospođe Janine klasifikovan je kao tzv. Lazarev fenomen. Naziv potiče iz biblijske parabole o čoveku po imenu Lazar, koga je četiri dana posle smrti Isus "oživeo". Naučnici do danas nisu sigurni zašto se takvi događaji dešavaju. Posebno u slučajevima sličnim priči 91-godišnje Poljakinje.

Naučnici imaju nekoliko teorija zašto se cirkulacija u mrtvima, ipak, vraća. Prvo, to može biti greška. Takve situacije se javljaju sporadično, u vezi sa hipotermijom , odnosno, kada je pacijent toliko hladan da mu se vitalne funkcije drastično usporavaju. Tada je, zapravo, teško čuti otkucaje srca.

Postoje i druga objašnjenja, kao što je odloženi odgovor na lekove koji se primenjuju tokom reanimacije (uključujući adrenalin). Cirkulacija se može vratiti, tek, nekoliko minuta posle masaže srca, takođe, kao rezultat prevelikog pritiska u grudima ili zbog povišenog nivoa kalijuma u ​​krvi. Kada lekari zaustave CPR, telo se vraća u normalu i srce ponovo počinje da radi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs