SAZNAJTE VIŠE

AMERIKANCI SLAVE KRISTOFERA KOLUMBA, A EVO ŠTA O NJEMU DANAS MISLE INDIJANCI: Ovaj video tera suze na oči!

Verovatno najkontroverznije pitanje u istoriji SAD jeste odnos doseljenika prema starosedeocima.

Zanimljivosti
19:34h Autor:
AMERIKANCI SLAVE KRISTOFERA KOLUMBA, A EVO ŠTA O NJEMU DANAS MISLE INDIJANCI: Ovaj video tera suze na oči!
Foto: Printscreen Facebook / WatchCut

Čak i danas, u vreme kada sve veći broj gradova u Americi praznuje Dan domicilnih naroda, greškom nazvanih Indijancima, praznuje se i Dan Kristifora Kolumba.

Potomcima starosedelaca američkog kontinenta ovaj praznik budi složena osećanja, ali slika o strašnim zlodelima nastalim posle otkrića Amerike, ne bledi ni danas, vekovima nakon.

U pohudu ka Indiji, Kolumbo se dokopao Bahama otkrivši domorce koje je doživeo kao divljake. Tada počinje eksploatacija starih naroda, a prema istorijskim spisima desila su se i brojna zlodela – porobljavanje, sakaćenje, silovanje, namerno širenje zaraza…

Ukratko - ništa dobro! Na netačano dat naziv “Indijanci”, genocid koji su počinili evropski doseljenici, rasprostranjeno verovanje da je Kolumbo “otkrio Ameriku” (“iako je nemoguće otkriti nešto što već postoji - narod koji živi u blagostanju i gaji svoju kulturu i istorijsko nasleđe”)…

U videu koji je objavio britanski Metro sagovornici otkrivaju delove nepravde nanete starim narodima Amerike i koja traje više od 500 godina:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs