stiglo 905 predloga

ŠKOLARCI DONELI SUD: Evo koja je zvanično najlepša reč u našem jeziku, a nosi simboliku novog početka!

U okviru manifestacije „Mart, mesec srpskog jezika”, koju je organizovalo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije u saradnji sa Katedrom za srpski jezik Filološkog fakulteta izabrana je najlepša srpska reč! Šta mislite, koja je?

Lifestyle
19:34h Autor:
ŠKOLARCI DONELI SUD: Evo koja je zvanično najlepša reč u našem jeziku, a nosi simboliku novog početka!
Foto: Profimedia

Stiglo je 905 predloga od učenika, a pobedu je odnela reč - praskozorje! Ovu odluku donela je tročlana komisija, koju su sačinjavale prof. dr Rajna Dragićević, prof. dr Vesna Lompar i msr Vesna Nikolić.

Predloge reči slali su učenici različitih uzrasta, od osnovaca do srednjoškolaca, a na osnovu njihovog značenja, zvučanja, građenja, simbolici ili prema dragoj uspomeni na bližnje od kojih su ih i čuli.

Za reč praskozorje odlučilo se, čak, 10 učenika, što pokazuje da je bila favorit. To je slovenska reč koja označava vreme pred izlazak sunca, kad zora praska, puca. Sa druge strane, nosi u sebi i simboliku rađanja, početka i nade.

U užem izboru našle su se i reči: blagodat, blagouhan, blagovanje.

Reči poput: ljubav, porodica, majka, našle su se mnogo puta na mestu najepše, što pokazije da naša omladina, uprkos svemu, drži do pravih vrednosti.

Svih 10 učenika pobednika biće pozvano na Filološki fakultet, gde će im biti uručene simbolične nagrade, a Društvo za srpski jezik objaviće digitalnu knjigu sa odgovorima svih učenika, njihovim imenima i obrazloženjima koja su naveli, jer komisija koja je birala najlepšu reč, smatra da su svi odgovori pobedili i da su sve poslate reči najlepše.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs