ISTORIJA

NEĆETE VEROVATI PO KOME JE NAJVEĆA HAUBICA NA SVETU DOBILA IME: Tepali su joj Debela Berta i to je bio pravi hit!

Iako pozamašna Debela Berta nije bila tako efikasna u borbi što se otrkilo tek 1916. godine

Zanimljivosti
Autor:
NEĆETE VEROVATI PO KOME JE NAJVEĆA HAUBICA NA SVETU DOBILA IME: Tepali su joj Debela Berta i to je bio pravi hit!
Foto: Wikipedia

Tokom Prvoga svetskog rata, stvorene su brojne nove vrste oružja. Mnoge od njih imale su prilično smešne nadimke. Lagani britanski tenk je, na primer, bio poznat kao Mali Vili; mitraljezu koji je ispaljivao 600 metaka u minuti tepalo se kao Maksimu – otuda ona stara izreka “Udara k’o Maksim po diviziji” – a moćna nemačka haubica M-Gerät u istoriju je ušla kao Debela Berta.

Dugačak preko šest metara, težak nekoliko stotina tona, top kalibra 420 milimetara konstruisan je s namerom da postane najrazornije oružje nemačke vojske. Centralne sile su i ranije posedovale artiljerijska oružja velikog kalibra, ali je Debela Berta imala dotad neviđen domet od petnaest kilometara.

Debela Berta
foto: Wikipedia

Ovo čudo tehnologije proizvela je fabrika“Krupp”, koja je bila važan deo ratne mašinerije, prema nacrtu inženjera Maxa Dregera, a sastavljalo ga je više od hiljadu ljudi. Ime su mu dali saveznički vojnici, u posprdnom kontekstu – po supruzi Gustava Kruppa, vlasnika spomenute fabrike oružja. Berta Krupp je, naime, bila korpulentna dama.

Zbog njegove težine, top je do položaja transportovan u delovima, na specijalnim motornim vozilima. Model L/14, kako se oružje službeno zvalo, prvi put je korišten za razbijanje belgijskih pograničnih gradova-tvrđava Liègea i Namura. Bio je to spektakularan uspeh – iza Debele Berte ostale su samo ruševine.

Nemačka propaganda je, međutim, topu pridavala daleko veću efikasnost nego što ju je zaista imao. Naime, zrno ispaljeno iz njega s lakoćom je moglo probiti zemljane fortifikacije, kakve su bile one u Belgiji, ali je protiv bunkera ojačanih čelikom imalo relativnio slabo delovanje.

Da je tome tako, Nemci su saznali u februaru 1916. godine, tokom napada na Verdun. Tom prilikom osvojili su samo jednu tvrđavu, Fort Vaux, i to samo zato što su pogodili zalihe vode, pa se neprijatelj morao predati. Nakon propasti verdunske ofenzive, Debela Berta je povučena iz upotrebe, budući da su Saveznici u međuvremenu konstruirali topove većeg dometa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs