Neverovatno

7 NAJČUDNIJIH ČINJENICA O PAPI FRANJI (84): Pa da li je ovo moguće?!

Papa Franja je jedan od najfascinantnijih ličnosti novog doba

Zanimljivosti
08:27h Autor:
7 NAJČUDNIJIH ČINJENICA O PAPI FRANJI (84): Pa da li je ovo moguće?!
Foto: Profimedia

Papa Franja (84) je prvi neevropski papa od Grgura III, koji je rođen na prostorima današnje Sirije.

Donosimo vam 7 najčudnijih činjenica koje sigurno niste znali o njemu:

1. Izgubio je deo pluća

Papa Franjo je u 21. godini bolovao od upale pluća opasne po život i razvio je tri ciste. Deo pluća mu je isečen kako bi preživeo u borbi protiv bolesti. Iako gubitak većine jednog plućnog krila nije ugrozio njegovo zdravlje ili životni vek, nije mu dozvoljeno da ima bilo kakve naporne vežbe.

2. Jednom je radio kao izbacivač u noćnom klubu

Dok je bio student u Buenos Ajres, papa Franjo je radio kao izbacivač u lokalnom baru kako bi zaradio dodatni novac. Radio je i kao hemijski tehnolog pre početka svojih bogoslovskih studija.

3. Ljubitelj je tanga

Kao mladić, jedan od omiljenih hobija pape Franje bio je ples sa prijateljima. Imao je i omiljeni ples. "Volim tango i plesao sam kao mlad", otkrio je Papa u biografiji El Jesuita.

4. TV nije gledao od 1990. godine

Papa Franjo nije gledao televiziju od 15. juna 1990. godine, nakon što se obavezao Bogorodici obećavši da će se uzdržati od nje. Zbog toga je retko gledao San Lorenza - fudbalski tim za koji je navijao kao dečak - njihove uspehe prati preko novina.

5. Ima fudbalski tim nazvan po njemu

Club Deportivo Papa Francisco je poluprofesionalni fudbalski klub sa sedištem u San Francisku Solano u provinciji Bueno Ajresa i nazvan u čast Pape.

6. Objavio je album

Papa Franjo objavio je progresivni rok album "Vake Up!" u novembru 2015. Sastoji se od različitih govora pape Franje, snimljenih između 2013. i 2014. godine. Svaki je propraćen muzičkim numerama molitava i pesama koje obuhvataju različite žanrove.

7. Jednom je imao devojku

Papa Franjo je u mlađim godinama bio romantično povezan sa neimenovanom ženom - ali to se nije moglo sakriti.

"Ona je bila prijateljica sa kojom sam išao na ples. Ali onda sam otkrio svoj verski poziv", otkrio je Papa u El Jesuiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs