Strašno

1995. GODINE, VODITELJKA JE POZVALA MLADIĆA U STUDIO: Nakon ovog poniženja, on je odlučio da ubije čoveka! (FOTO)

Emisiju je pratilo više miliona ljudi, a on se odlučio za radikalan korak

Zanimljivosti
21:09h Autor:
1995. GODINE, VODITELJKA JE POZVALA MLADIĆA U STUDIO: Nakon ovog poniženja, on je odlučio da ubije čoveka! (FOTO)
Foto: Printscreen/youtube/ THE DTBCLASSICS SHOW

Devedesetih godina prošlog veka, eksplozija tok šou emisija s one strane dobog ukusa prikovala je američke gledaoce uz male ekrane. U emisijama kakve je, na primer, vodio Džeri Springer, okidač je bio momenat šoka, a tom strujom uspešno je plivala i Džen Džons.

Kad je saznao da njegova omiljena voditeljka traži kandidate za prilog o tajnim simpatijama, Skot Bernard Amedure, 32-godišnji konobar iz Mičigena, prijavio se u emisiju. Odabran je među stotinama kandidata te se, dana 6. marta 1995., pojavio na snimanju u pratnji bliske prijateljice Done. Simpatični momak, deklarisani homoseksualac, pred voditeljkom i publikom u studiju ispričao je kako se preko ušiju zaljubio u sedam godina mlađeg Džona Šmita, kojeg je upoznao ispred Donine kuće, dok je obučen u potkošulju što mu je otkrivala bicepse popravljao njen automobil.

Objekt njegove požude za to je vreme stajao iza kulisa, s nestrpljenjem čekajući koga će ugledati kad ga pozovu na pozornicu. Producenti su mu, naime, objasnili da će se sresti s osobom koja prema njemu već dugo gaji simpatije, a ovaj je pristao da učestvuje u emisiji zbog znatiželje. Kad je napokon pozvan pred kamere, doživeo je nemali šok: umesto atraktivne devojke, tamo ga je nježno gledao mladić kojeg je sreo samo jednom u životu.

Šmit je, međutim, uspeo da kontroliše bes koji ga je obuzeo, ne želeći da se osramoti pred milionskom publikom. Ljubavnu ponudu je ljubazno odbio, naglasivši da je “stopostotni heteroseksualac”.

Nakon snimanja, glavni akteri TV drame ovlaš su se pozdravili te otputovali svaki svojoj kući. Verovatno se nikad više ne bi ni sreli da Skot nije odlučio da pokuša još jednom: tri dana nakon snimanja, na vratima Džonove kuće ostavio je ljubavnu poruku. Umesto da je baci u smeće i nastavi sa svojim danom, Džon, koji se vratio pripit iz kafića, podivljao je od besa.

Uskočio je u automobil, podigao gotovinu u banci te kupio sačmaricu. Potom se odvezao do Skotove kuće te počeo divljački lupati po vratima. Nesretni mladić mu je otvorio, a kad je na pitanje: “Jesi li mi ti poslao onu prokletu poruku?” odgovorio potvrdno, njegova sudbina bila je zapečaćena. Džon je iz automobilskog prtljažnika izvadio sačmaricu te dvaput pucao u grudi čoveka čiji je jedini zločin bio to što mu se sviđala pogrešna osoba. Skot Amedure ostao je na licu mesta mrtav.

Ubica, koji se naglo rastreznio nakon što je pucao, odvezao se do najbliže telefonske govornice te obavestio policiju o onome što je učinio. Na suđenju, pozadina šokantnog slučaja malo-pomalo se počela rasvetljavati. Prema izjavama svedoka, Šmit je odrastao u izrazito konzervativnoj porodici te je strahovao od reakcije svojih bližnjih nakon što vide emisiju u kojoj mu jedan gej izjavljuje ljubav. Njegovi prijatelji ispričali su da se, nakon televizijskog nastupa, čitavo vreme osećao poniženim i izloženim. Nadalje, otkrilo se da isti ima problema s kontrolom besa te da mu je dijagnostikovana manična depresija. Proglašen krivim za ubistvo drugog stepena, Džon Šmit osuđen je na pedeset godina zatvora, s mogućnošću pomilovanja po odsluženju pola kazne.

Priči tu nije bio kraj. Žrtvina porodica odlučila je tužiti producente emisije, smatrajući kako je njihova neodgovornost zapečatila sudbinu nedužnog mladog čoveka. Porota im je dala za pravo, zaključivši kako su producenti svesno stvorili nepredvidivu situaciju, ne uzimajući u obzir moguće posledice. Amedureovima je dosuđeno vrtoglavih 29 miliona dolara odštete.

Advokati produkcijske kuće “Warner Bros” uspeli su, međutim, pobiti presudu na prizivnom sudu, nagodivši se za znatno manju odštetu. Njihov glavni argument bila je činjenica da je Džonu Šmitu, uoči snimanja, rečeno da je osoba koja gaji osjećaje prema njemu “žena ili muškarac” te da je, znajući za tu mogućnost, svesno dao pristanak za snimanje. Zbog onoga što se dogodilo, sporna emisija nikad nije emitovana na televiziji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs