obavezno pročitajte

OTKAZUJETE PLANOVE U POSLEDNJI ČAS? To mnogo govori o vama!

Rezultati nedavne studije približili su pozadinu otkazivanja planova u poslednjem trenutku, koja je sve samo ne pozitivna.

Zanimljivosti
Autor:
OTKAZUJETE PLANOVE U POSLEDNJI ČAS? To mnogo govori o vama!
Foto: Shutterstock

Nadamo se da ne spadate u ovu grupu ljudi, jer u suprotnom mogu da vam se pripišu sindromi makijavelizma i narcisoidnosti. U prvom slučaju velike su šanse da je osoba manipulativna i da joj nedostaju moralne vrednosti, a u drugom da je sebi centar sveta. Međutim, nad ovim mogu da se zamisle oni kojima je ovo oblik ponašanja, a ne izuzetak iz opravdanih razloga. Stoga, nema razloga za brigu, bar se nadamo!

Detalji ovog istraživanja objavljeni su na stranici Science Direct pod naslovom Personality and Individual Diffirences, a za njega je zaslužna Silke M. Muler. Ona je došla do još jednog saznanja, a to je da otkazivanje dogovora neretko znači da se umešalo nešto primamljivije. Takođe, ljudima sklonim ovoj lošoj navici mogu se pridodati i epiteti impulsivni i skloni odlaganju obaveza.

U studiji je učestvovalo 190 ispitanika uzrasta od 17 do 30 godina, koji su popunjavali specijalno izrađenu Social Zipping Scale, koja određuje učestalost otkazivanja planova. Naravno, da bi rezultati bili potpuni, bilo je neophodno uključiti još jedan aspekt, a to je FOMO, u našem jeziku strah od propuštanja prilika. Učesnici su za kraj procenjivali svoje ponašanje i izjasnili se da li su impulsivni ili neodgovorni, te da li kod sebe eventualno prepoznaju znake psihopatije, makijavelizma ili narcisoidnog poremećaja ličnosti, koji su poznati pod terminom mračna trijada.

Tokom obrađivanja dobijenog uzorka, ali sa otklonom od straha od propuštanja prilika, istraživači su zaključili da je mahom prisutna pojava trenutnog zadovoljenja želje, ponekad nauštrb onog vrednog što imaju. Nimalo neobično uz ovakvo ponašanje idu i negativne osobine koje smo naveli, s tim što je makijavelizam ipak najdominantniji.

Nažalost, social zipping kao izraz koji opisuje problematiku kojom se danas bavimo podrazumeva usredsređenost na sebe, i odsustvo razmišljanja o tome kako naši nagli postupci utiču na bliske ljude u okruženju. Odlaganje obaveza ili potvrde viđanja prisutni su u velikoj meri, što druge drži u neizvesnosti. Naravno, ovo može probuditi nezadovoljstvo ili biti označeno kao sebično, što je potpuno opravdano.

Nadamo se da ste čitajući prethodne redove naučili nešto o sebi, ali i drugima, pa razmislite da li nekim ljudima previše gledate kroz prste, bio to novi partner ili prijatelj, kada vas iznova u 5 do 12 ostavi na cedilu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

psihologija