Istorija pamti

Majka REKORDERKA: RAĐALA čak 27 puta, a na svet je donela 69 DECE! 16 parova blizanaca, 7 puta TROJKE i 4 puta ČETVORKE!

Još u 18. veku, običan ruski seljak postavio je dva svetska rekorda koja ni dan danas nisu "srušena": po broju rođene dece i po broju rođenih blizanaca u porodici.

Zanimljivosti
14:36h
Majka REKORDERKA: RAĐALA čak 27 puta, a na svet je donela 69 DECE! 16 parova blizanaca, 7 puta TROJKE i 4 puta ČETVORKE!
Foto: Shutterstock

Fjodor Vasiljev je rođen 1707. godine u porodici kmetova na oko 321 kilometar od Moskve. Detinjstvo je proveo u selu Vedenie, nedaleko od manastira, a kasnije je premešten u red "državnih kmetova" (onih koji su se bavili državnim dužnostima), te se nastanio na farmi Kufrino.

Kada je imao 18 godina, Vasiljev se oženio po prvi put. Ime prve žene nije poznato, ali istoričari tvrde da se zvala ili Valentina ili Fedora. Zajedno su živeli 40 godina. Od 1725. godine do 1765. godine, Fjodorova supruga je rađala 27 puta, rodivši ukupno 69 dece: 16 parova blizanaca, 7 trojki i 4 četvorke. Ono što je neverovatno je da je samo dvoje dece umrlo, dok su ostala deca preživela do odrasle dobi.

1765. godine, nakon smrti svoje prve žene, Fjodor, sada već 58- godišnjak, ženi se po drugi put, ženom po imenu Ana. Druga žena mu rađa 18 dece: 6 parova blizanaca i 2 puta po tojke.

Mnogi parovi koji su bili bez dece, usvojili su Fjodorovu decu, dok se ostatak porodice preselio u Moskvu gde su uživali u pokroviteljstvu države.

Stručnjaci veruju da bi danas na planeti moglo biti oko 80.000 potomaka Vasiljeva.

Slava i poseta carici

1782. godine, arhiepiskop Vladimir saznaje za Vasiljeva i njegove podvige u spavaćoj sobi, o čemu priča carici Katarini Velikoj.

Carica je pordicu lično ugostila, a Vasiljev je nagrađen za demografski doprinos Ruskog carstva. U to vreme u Sankt Peterburgu živi neki engleski trgovac koji svoju državu obaveštava o Vasiljevu, pa tekst o njemu izlazi i u britanskoj štampi.

Naučnici su sumnjali da je Vasiljev "toliko plodan", iako su neki sugerisali da on poseduje "gen za više dece".

"To zvuči kao naučna fantastika. Mislim, 69 dece? Ma, hajde!," rekao je Džejms Segars, direktor odeljenja za reproduktivnu nauku i istraživanje zdravlja žena na Univerzitetu Džon Hopkins. Ovaj naučnik smatra da je, s obzirom na medicinu osamnaestog veka, to sasvim nemoguće. Po njemu, deca ne bi mogla da prežive sam porođaj, a ne detinjstvo, piše rbth.com.

(Stil.kurur.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs