Običaji stari nekoliko vekova

Ako ŽELITE SREĆU I NOVAC U KUĆI: Danas, na kinesku Novu godinu uradite OVO!

Stari Kinezi imaju niz zanimljivih običaja koji privlače sreću i blagostanje

Zanimljivosti
09:32h Autor:
Ako ŽELITE SREĆU I NOVAC U KUĆI: Danas, na kinesku Novu godinu uradite OVO!
Foto: Shutterstock

Kineska Nova godina simbolizuje novi početak, otpuštanje svega što je negativno u prethodnoj godini i privlačenje novih želja i pozitivnih promena.

Lunarna 2021. godina biće u znaku Metalnog Bivola, što simbolizuje da nas očekuje velika unutrašnja snaga, hrabrost, odlučnost, snažna volja i ostvarenje ambicija, piše lovesensa.rs

Prema feng šui tradiciji postoji nekoliko stvari i rituala koji privlače sreću u dom tokom Kineske Nove godine - evo šta treba da uradite:

1. Pre Kineske Nove godine očistite celu kuću i bacite nepotrebne stvari koje zauzimaju prostor i crpe energiju. Na dan Kineske Nove godine ništa se ne čisti i ne briše. Metle, četke i krpe se sklanjaju sa strane jer se veruje da čišćenjem na ovaj dan možemo "da pometemo svoju sreću".

2. Istaknite u domu stvari u crvenoj, narandžastoj ili žutoj boji. Ukrasite dom dekoracijom u crvenoj nijansi jer se veruje da tople boje u novogodišnjoj noći donose sreću, optimizam i dobru energiju.

3. U jugoistočni deo doma koji se smatra uglom bogatstva napravite svoj kutak obilja. Stavite u njega krasulu ili neku drugu feng šui biljku za koju se veruje da privlači novac. U staklenu posudu stavite kovanice i stavite u ugao. Možete napisati na papir afirmacije za privlačenje obilja i staviti u ovaj kutak, ali i napraviti vazu bogatstva.

4. Običaj je da se u ponoć pravi "zastava želja". Na pravougaonom papiru zapišite 9 želja za godinu koja dolazi i okačite list na drvo u vašem dvorištu ili napolju. Veruje se da što brže vetar odnese "zastavu želja" do nebva, da će se one što pre ostvariti.

5. Prema verovanju na trpezi treba imati "srećne" plodove, odnosno simbolično voće. Pomorandže simbolizuju zlato, grožđe dobitak, ananas beskrajan prosperitet, a limun zaštita od negativnih vibracija.

6. Tacna zajedništva - na trpezi treba da se nađe tanjir sa osam vrsti grickalica. Najčešće su to kikiriki, orasi, bademi i suvo voće. Ovaj detalj na trpezi simbolizuje napredak i obilje, ali i ukusno posluženje za porodicu i goste.

7. Energetsko čišćenje - uobičajeno paljenje tamjana, žalfije i šafrana uz zvuke tibetanskog zvona veruje se da čisti dom od negativne energije.

8.Cveće - Kao simbol novog rođenja, na dan Kineske Nove godine svaki dom treba da ima cveće koje cveta. Najčešće je to bambus - biljka koja označava fleksibilnost, napredak i ravnotežu.

9. Lunarna 2021. godina je u znaku Metalnog Bivola, a metal je element koji privlači optimalnu energiju. Prema feng šuiju u zapadnom i severozapadnom delu doma stavite neki metalni predmet u sivoj ili zlatnoj boji.

10. Ukrasi od papira - U Kini porodice za Novu godinu ukrašavaju dom ukrasima od sečenog crvenog papira. Najčešće su to ukrasi u obliku reči "fu" što znači sreća, ali i ukrasi u obliku znaka u kojoj je godina koju dočekujemo - u ovom slučaju to je bik (bivo).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs