zanimljivosti

10 činjenica koje možda niste znali: Osobe koje nemaju prijatelje imaju isti rizik od prerane smrti kao pušači!

Edukacija je nešto što ne prestaje, jer je praktično nemoguće doći do tačke kada znate baš sve što vredi znati. Upravo ova želja za obrazovanjem, ali i saznavanjem interesantnih istorijskih činjenica, ideja je vodilja jedne zajednice na platformi Reddit.

Zanimljivosti
Autor:
10 činjenica koje možda niste znali: Osobe koje nemaju prijatelje imaju isti rizik od prerane smrti kao pušači!
Foto: Shutterstock

Kao što njeno ime (Today I learned) kaže, ona okuplja radoznale ljude koji žele da svaki dan nauče nešto novo.

U narednim redovima ćemo sa vama podeliti 10 zanimljivih činjenica koje smo tu pronašli.

1. Pronoja je osećaj suprotan od paranoje. Dok paranoične osobe misle da im svi rade o glavi, oni koji su pronoidni veruju da se drugi ljudi iza njihovih leđa dogovaraju da im pomognu.

2. Poznata slika Vrisak Edvarda Munka naslikana je na kartonu.

3. Tokom pregovora između čelnika SAD i Sovjetskog saveza tokom ’80-ih, tadašnji predsednici država, Ronald Regan i Mihail Gorbačov, dogovorili su se da pauziraju Hladni rat u slučaju invazije vanzemaljaca.

4. Istraživači sa Harvarda su otkrili da osobe koje nemaju prijatelje imaju isti rizik od prerane smrti kao pušači.

5. Albert Gering, brat poznatog naciste Hermana Geringa, bio je veliki protivnik politike Hitlerove partije. On je u više navrata pomagao disidentima i Jevrejima progonjenim od strane režima, a ponekad je i falsifikovao potpis svog brata da bi im omogućio bezbedan izlazak iz zemlje.

6. Džonatan Svift, autor Guliverovih putovanja, patio je od teškog oblika depresije, zbog čega je svake godine na svoj rođendan proklinjao svoj dolazak na svet tako što je nosio crno.

7. Jedan od razloga zbog kojih su korseti izašli iz mode početkom 20. veka je činjenica da su tokom Prvog svetskog rata vlasti u SAD tražile od svojih građana da se uzdrže od njihove kupovine kako bi ostalo više metala za vojnu industriju.

Devojka, Šešir, Piće, Tufne, Korset
foto: Thinkstock

8. Doktori iz celog sveta su u anketi iz 2012. izabrali anesteziju kao najvažnije medicinsko otkriće, ispred stvari kao što su antibiotici i rendgen.

9. Mravi spavaju oko 250 puta dnevno po jedan minut, što znači da ukupno spavaju nešto više od 4 sata. Na taj način je 80% mrava jedne kolonije u svakom trenutku budno.

10. Ideja da nas kafa i čaj puno dehidriraju je pogrešna. Istina je da su ovi napici slabi diuretici tj. da stimulišu mokrenje, ali ovakav gubitak tečnosti iz našeg organizma je više nego nadomešćen dodatnom tečnošću koju unosimo kada konzumiramo kafu ili čaj.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs