Životna priča

Udala se sa 14 godina, sa 20 postala samohrana majka: Prva žena milioner koja je sa svojih 10 prstiju stekla bogatstvo!

Ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao prva žena koja je samostalno postala milioner, bez nasleđenog novca

Zanimljivosti
13:56h Autor:
Udala se sa 14 godina, sa 20 postala samohrana majka: Prva žena milioner koja je sa svojih 10 prstiju stekla bogatstvo!
Foto: Wikipedia

Sara Bredlov, poznatija kao Madam S. J. Voker, simbol je američkog sna. Kćerka bivših robova, koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao prva žena milionerka. Ona je započela posao od nule, da bi potom obezbedila posao za nekoliko hiljada afroameričkih žena, piše brightside.me

Ovo je priča o Sari - pobednici života i sudbine:

Sara Bredlov rođena je 1867. godine na jugu SAD, u državi Luizijana. Njeni roditelji, starija braća i sestra bili su robovi na polju pamuka. Ali Sara je rođena slobodna. Kada je imala 7 godina izgubila je roditelje. Nakon što su joj roditelji umrli, preselila se kod sestre i njenog supruga.

Sara je kao mala radila kao kućna pomoćnica i nije imala vremena za školovanje. Kasnije je ispričala da je imala samo 3 meseca formalnog obrazovanja kada je pohađala nedeljnu školu.

Imala je samo 14 godina kada se udala za Mojsija Mekvilijamsa. Nije to učinila jer ga je volela. Istina je bila da je suprug njene sestre bio veoma nasilan čovek, a udaja je bila jedini način da Sara pobegne iz te porodice. Četiri godine kasnije, Sara i Mojsije su dobili kćerku Aleluju. Dve godine nakon toga, Sarin muž umire. Tako je Sara sa samo dvadeset godina postala samohrana majka i udovica.

1888. godine Sara se preseljava u Sent Luis. Njena braća su tamo radili kao berberini. Počela je da radi u praonici i kao kuvarica da bi platila školovanje svoje kćerke u državnoj školi. Sara je zarađivala oko 1,50 dolara dnevno.

Fotografija iz filma, snimljenog prema priči Sare J. Voker
Fotografija iz filma, snimljenog prema priči Sare J. Vokerfoto: Profimedia

Kao i sve radnice u praonici, Sara je obolela od hemikalija: kožna bolest, nedostatak vode i grejanja u kući, učinili su da Sara gotovo izgubi kosu. Zahvaljujući braći, naučila je osnovno o nezi kose. Malo kasnije Sara saznaje za seriju proizvoda za kosu Eni Malon, a kasnije upoznaje Eni lično. Počinje da prodaje njene proizvode na ulici.

I dalje radeći za Malon, Sara (sada već u 37oj godini) zajedno sa kćerkom, seli se u Denver i počinje da razmišlja o spostvenoj liniji kozmetike za Afroameričke žene. Posle mnogih eksperimenata ona uspeva. Počinje izgradnju sopstvenog biznisa.

1906. godine, Sara se udaje za Čarlsa J. Vokera, da bi se nešto kasnije i proslavila pod njegovim prezimenom. Čarls postaje njen poslovni partner: radio je oglašavanje i pomagao supruzi oko promocije.

Sara je išla od vrata do vrata pokušavajući da proda svoje proizvode, ali i da nauči žene kako da se brinu i kako da oblikuju svoju kosu.

Iste godine Sara odlučuje da proširi posao, pa su ona i njen suprug putovali po Južnoj i Istočnoj Americi. Njena kćerka je odrasla i završila školu, tako da je pomagala majci oko svih pošiljki iz Denver.

Dve godine kasnije, Sara se preseljava u Pitsburg. Porodica otvara salon lepote, ali i školu koja obučava ljude da znaju sve o nezi kose, da bi mogli da primenjuju Sarine proizvode.

1910. godine Sara se preseljava u Indianopolis, gde otvra sedište kompanije Madam C. J. Voker.

Gradi fabriku sa laboratorijom, frizerskim salonom i školom lepote u kojoj podučava svoje agente prodaje. Do 1917. gospođa Voker je zaposlila oko 20.000 žena. Njeni agenti zarađivali su od 5 do 15 dolara dnevno. Sara je želela da Afroamerikanke budu finansijski nezavisne, pa je ohrabrivala žene da otvore sopstvene firme i učila ih kako da barataju novcem.

Fotografija iz filma, snimljenog prema priči Sare J. Voker
Fotografija iz filma, snimljenog prema priči Sare J. Vokerfoto: Profimedia

Što je postajala bogatija, to je više vremena trošila na dobrotvorne organizacije i doniranje. Držala je predavanja, borila se protiv socijalne nepravde i donirala novac u fondove. Pre nego što je umrla, donirala je više od 100.000 dolara siromašnim i raznim organizacijama i socijalnim ustanovama.

U testamentu je navela da 2/3 njene buduće dobiti treba dati u dobrotvorne svrhe.

Umrla je u 51. godini. Smatrana je za najbogatiju Afroamerikanku. Kada je umrla, smatralo se da je njeno bogatstvo između 500.000 i milion dolara. Za života Sara nije bila milioner (tek 2 godine nakon njene smrti, bogatstvo je uvećano), ali dok je bila živa, ona se nadala da će to biti. I ne to zato što joj je novac bio potreban, već što je htela da učini više dobrih dela.

(Stil.kurir.rs)

Fotografija iz filma, snimljenog prema priči Sare J. Voker
Fotografija iz filma, snimljenog prema priči Sare J. Vokerfoto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs