saznajte više

Virtuelna detoksikacija: 5 koraka koji će vam pomoći da prestanete da konstantno gledate u telefon!

Smanjivanje vremena koje provodimo pregledavajući društvene mreže i neobavezujuće surfovanje internetom je dobro u teoriji, ali u praksi se čini gotovo nemogućim.

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Fokusirani smo na telefone ceo život: od informacija o poslu, do komunikacije sa prijateljima i aplikacija za meditaciju. Neverovatno je teško bez svega ovoga, ali podjednako je teško prestati osećati grižu savesti kada gledate količinu vremena provedenog na telefonu u nedelji. Ovih nekoliko koraka će vam pomoći da počnete da smanjujete količinu izgubljenog vremena.

Pokušajte sa aromaterapijom

Aromaterapija i njena umirujuća svojstva nateraće vas da još jednom razmislite pre nego što je telefon u vašim rukama. Stavite samo nekoliko kapi omiljenih esencijalnih ulja na dlan, protrljajte ruke, a zatim prevucite dlanove preko nosa i usta, a zatim nekoliko puta duboko udahnite.

Izađite u šetnju

Izlazak napolje će vam pomoći da se opustite, umesto da ponovo zgrabite telefon. U šetnji možete samo pogledati oko sebe, bez žurbe - i novim očima pogledati poznata stabla ili samo slušati cvrkut ptica. Dubok udah svežeg vazduha pomoći će vam da se smirite i uočite lepotu oko sebe.

Disanje

Pronalaženje mira i spokoja dok ostajete povezani sa internetom očigledno je nemoguća misija. Čini se da je vreme da isprobate pravilno disanje. Zatvorite oči, spustite ramena, opustite mišiće lica, a zatim duboko udahnite i zadržite dah osam sekundi, a zatim ponovo izdahnite brojeći do osam. Ovu jednostavnu vežbu treba ponoviti nekoliko puta da biste se ponovo povezali sa sobom.

Podesite tajmer

Dodeljivanje ograničene količine vremena za pregledanje društvenih mreža je odličan način da naučite da kompetentno upravljate sopstvenim životom. Posedovanje tajmera omogućiće vam da napustite ideju nesvesnog uzimanja telefona kako biste proverili e-poštu i društvene mreže. Pored toga, vredi uspostaviti zabranu upotrebe uređaja pola sata pre spavanja: umesto toga možete samo čitati svoje omiljene knjige i to će vam zapravo pomoći da zaspite.

Napunite telefon u drugoj sobi

Teško je pobeći od virtuelnog života, čak i kada je telefon povezan na punjač. Uradite to u drugoj sobi kako biste i telefonu i sebi dali vremena da se odmorite.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs