saznajte više

Vodič za preživljavanje: Kako ostati normalan za praznike koje ćemo provesti bez društva porodice i dragih ljudi?

Izlozi butika ukrašeni crvenim i zelenim detaljima, miris tople čokolade i sastavljanje liste poklona za najdraže…

Zanimljivosti
Autor:
Vodič za preživljavanje: Kako ostati normalan za praznike koje ćemo provesti bez društva porodice i dragih ljudi?
Foto: Shutterstock

Da, praznici nam stižu, i mnogi od nas uzbuđeno dočekuju trenutak kada će napraviti predah od svakodnevnih obaveza i posvetiti se sebi i članovima porodice. Međutim, ne treba zaboraviti da decembar, posebno ove godine, mnogima budi setu, jer im nedostaju dragi ljudi, koji iz različitih razloga nisu prisutni. Za osobe koje nemaju partnera, one koje su doživele gubitak ili raskid, period kod kuće samo naglašava patnju, posebno jer se nameće atmosfera sreće i zahvalnosti. Stoga, u nastavku pročitajte kako dane koji su pred nama, možemo olakšati sebi ili prijateljima, koji tuguju. U pitanju su saveti Rebeke Sparks, psihoterapeutkinje, koja često nailazi na ovakva pitanja.

1. Prihvatanje realnosti

Za početak, treba se pomiriti sa činjenicom da su nam ove godine mogućnosti sužene, ali istovremeno potražiti zamenu u vidu novih aktivnosti koje su nam dostupne.

2. Druženje preko interneta

Ove godine možda nećemo moći da budemo fizički na okupu sa najdražima, ali zato treba iskoristiti sve prednosti društvenih mreža. Tim putem možemo organizovati otvaranje poklona, ali i nazdraviti uz času dobrog vina.

3. Fizička aktivnost

Slobodne dane, u slučaju da ste srećnici kojih ih imaju, vredi iskoristiti pametno, tako što ćemo razmrdati telo. Da li je u pitanju šetnja, vožnja bicikla, ili nešto treće, nije važno, jer je akcenat na boravku napolju.

4. Novine

Možda je ova godina prilika da zaboravite na običaje koji nisu po vašem ukusu. Razmislite šta bi vas obradovalo, i sledite taj osećaj.

5. Manje alkohola

Iako tokom praznika volimo da se opustimo uz čašu omiljenog alkoholnog pića, ove godine treba pronaći meru. Novonastale okolnosti mogu samo dodatno povećati depresivnost i anksioznost.

6. Uzdržavanje od samokritike

Možda ovih dana čujete unutrašnji glas koji vam nameće krivicu zbog toga što ne možete sa svima da se vidite, niti kupite sve poklone koje biste želeli. Ipak, nije trenutak da sebi zamerate nešto na šta ne možete da utičete.

7. Posao po strani

Koliko god da se razlikuju od dosadašnjih praznika, i dalje su to dani predviđeni za otklon od posla. Stoga, pokušajte da se isključite, i zaboravite na elektronsku poštu i potrebu da budete dostupni u svakom trenutku.

8. Mali koraci

Iskoristite slobodne trenutke za osvrt na mesece za nama, te šta biste eventualno mogli da promenite u 2021. Naravno, fokus treba da vam bude na malim pomacima, jer je trenutno teško planirati.

9. Pomoć stručnog lica

Predugi boravak u kući, anksioznost i stres prouzrokovan poslom doživljavaju soj vrhunac, sada na izmaku godine. Ukoliko se teško nosite sa svim pritiscima, razmišljajte i u pravcu stručne pomoći.

10. Zabava u 4 zida

Ova godina je, hteli to sebi da priznamo ili ne, bila veoma naporna, pa pokušajte da se zabavite u skladu sa trenutnim resursima i mogućnostima. Zaslužili ste!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs