obavezno pročitajte

ČIŠĆENJE TELA OD TOKSINA, GUBITAK KILOGRAMA: 4 mita o detoksikaciji u koje treba da prestanete da verujete!

Samo proverene činjenice!

Fitnes & Nutricija
Autor:
ČIŠĆENJE TELA OD TOKSINA, GUBITAK KILOGRAMA: 4 mita o detoksikaciji u koje treba da prestanete da verujete!
Foto: Shutterstock

Poslednjih godina, programi za detoksikaciju postali su popularni na Internetu. Obećavaju čišćenje tela od toksina, gubitak težine, osećaj lakoće, svežinu lica, oslobađanje od osipa na koži i mnoge druge magične rezultate. Ali u stvari, sama ideja o detoksikaciji tela pokreće mnoga pitanja - ovog puta otkrivamo četiri mita o detoksikaciji, u koje je vreme da prestanemo da verujemo.

Mit 1. Telu treba pomoć u detoksikaciji

Zapravo, telu nije potreban program detoksikacije - naše telo je dizajnirano da se očisti samo. Najvažnija stvar koju možete učiniti da pomognete telu da izbaci toksine je da se brinete o jetri. To znači pridržavanje zdravoj ishrani kako ne biste preopteretili ovaj važan organ. Jetra je mašina za detoksikaciju. Ona je ta koja rešava telo toksina iz hrane koju jedemo i pijemo. Ne opterećujte jetru masnom hranom, šećerom ili alkoholom - tada će organ izvrsno obaviti svoj posao detoksikacije.

Mit 2. Detoks može poboljšati zdravlje

Ako jedete previše, vremenom možete oštetiti jetru. I nijedan detoks to ne može popraviti. Prženu hranu i slatka pića jetra slabo obrađuje. Jednom kada ova mast počne da se akumulira, ostaje zauvek. Čak i ako smršate, masnoća će ostati u jetri. Alkohol takođe pogoršava situaciju. Zdrava, biljna ishrana sačinjena od nemasnih proteina, integralnih žitarica, voća i povrća može biti alternativa detoksu. Držeći se toga, dobićete iste rezultate koje program detoksikacije obećava - bolju probavu, više energije i jačanje imunološkog sistema.

Mit 3. Detoksikacija je bezbedna

U stvari, detoks dijete mogu biti opasne. Nekima je potreban post, dani samo na vodi ili soku, stroga dijeta voća i povrća ili upotreba biljaka, čajeva. Ove stroge dijete mogu izazvati elektrolitsku neravnotežu, nedostatak vitamina i minerala, dijareju i druge stomačne probleme, kao i umor, depresiju i probleme sa spavanjem.

Mit 4. Višak kilograma izgubljen detoksom se više ne vraća

Mnoge pristalice detoks dijete sigurne su da se kilogrami izgubljeni tokom nje neće dugo vraćati. U stvari, ako je dijeta privremena, biće takvi i rezultati. Možete izgubiti nekoliko kilograma, ali to je obično zbog gubitka tečnosti i određenog gubitka mišićne mase, a ne telesne masti. Kada ponovo počnete normalno da jedete, težina se vraća, ali to je obično tečnost povezana sa skladištenjem glikogena, a ne stvarna masnoća.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs