sada je pravo vreme

Hobiji za različita emocionalna stanja: Ublažavaju stres, podižu samopouzdanje, podstiču kreativnost!

Krizi izazvanoj korona virusom ne nazire se kraj, te živimo u neizvesnosti i nelagodi. Svi se nadamo da neće doći do ponovnog karantina, ali mi smo odlučili da razmislimo o tome kako ovaj period premostiti na lakši način i ublažiti negativne posledice na psihu.

Zanimljivosti
Autor:
Hobiji za različita emocionalna stanja: Ublažavaju stres, podižu samopouzdanje, podstiču kreativnost!
Foto: Shutterstock

O ovoj temi je nedavno bilo dosta reči, jer se tokom ovog meseca obeležava Svetski dan mentalnog zdravlja. Kako znamo da veštački poziv na umirenje, razne tehnike disanja i svakodnevna rutina nisu dovoljne, danas ćemo vam predstaviti hobije koji imaju blagodeti u različitim emocionalnim stanjima. Udobno se smestite, jer krećemo sa predlozima, uz podsećanje da je psihičko zdravlje podjednako važno koliko i fizičko.

1. DIY – za ublažavanje stresa i podizanje samopouzdanja

foto: Shutterstock

Kada nešto stvorimo sa svojih deset prstiju, osećamo ispunjenost i ponosni smo na sebe. Stoga, umesto da se oslanjate na druge u situacijama koje iziskuju kreativno rešenje ili popravku, pokušajte da se oslonite na sebe. Naravno, ne treba bežati od pomoći, jer je sve zanimljivije u društvu ukućana.

2. Slagalice i nega cveća – za više strpljenja

foto: Shutterstock

Verovatno u svom domu imate bar jednu slagalicu, koja ima niz prednosti za organizam. Pogodna je za osobe različitih uzrasta, zatim služi za zabavu, ali i jačanje vijuga i bolju prostornu orijentaciju. Mnogima pomaže da se nauče strpljenju, i oštri naša čula zapažanja, jer od delića treba sastaviti kompoziciju u slikama. Sa druge strane, nega biljaka u stanu ili na terasi i te kako podstiče usporavanje ritma, jer rast primećujemo postepeno iz dana u dan. Dok opažamo promene, mi postajemo nežniji i ljubazniji, i manje brinemo o svakodnevnici. Gajenje cveća ili povrća dobar je način da ublažimo tugu, unutrašnji nemir, dosadu ili zbunjenost, ako je verovati stručnjacima.

3. Pospremanje stana – za postizanje unutrašnjeg mira

foto: Shutterstock

Otklanjanje stvari iz životnog prostora koje nam ne služe, kroz reciklažu ili poklanjanje, odličan je vid borbe protiv rasute pažnje, manjka kvadrata i razdražljivosti. Raspremanje polica, ormara i stolova nije prva asocijacija na zabavu, ali je veoma delotvorno za organizam. Najednom, dolazi do oslobađanja prostorija svih viškova, a to donosi osećaj lakoće i veće ugodnosti.

4. Šivenje i kuvanje – za podsticanje kreativnosti i zahvalnosti

foto: Profimedia

Šivenje je sjajna ideja u trenucima kada nam nedostaje fokus, i veći deo dana provodimo kod kuće. To je dobro poznat scenario, koji nam unosi nervozu i stvara probleme i glavobolje. Međutim, kada uposlimo maštu, i to kroz aktivnost koja zahteva preciznost, budi se umetnik u nama. Kuvanje je takođe veština koja se usavršava, ali uporni bivaju nagrađeni. Što zahtevnije jelo ili desert, to i veći ponos ukoliko krajnji rezultat bude sjajan ukus.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs