Istraživanje

Nos razlikuje više od 10.000 različitih mirisa

Najnovije istraživanje je pokazalo da smo u stanju da razlikujemo više mirisa od onoga što se dosad verovalo, te da u pogledu broja stimulansa nos nadmašuje oči i uši
Zanimljivosti 24.03.2014. - 13:44h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstok

Verovali ili ne, naš nos je u stanju da razlikuje znatno veći broj od 10.000 mirisa, pokazali su novi nalazi američkih naučnika, objavljeni u stručnom časopisu "Sajns" (Science).

 

Istraživači Rokfeler Univerziteta pišu da se do sada mislilo da ljudski nos može da razlikuje samo oko 10.000 mirisa, ali su nova istraživanja pokazala da može mnogo više, piše Bi-Bi-Si. U pogledu broja stimulansa koje može da razlikuje, nos nadmašuje oči i uši - oči mogu da razlikuju do 10 miliona boja, a uho gotovo pola miliona tonova.

 

Novi podaci se zasnivaju na eksperimentima sprovedenima nad 26 ispitanika. Stručnjaci, takođe, dodaju da ljudi koriste samo mali deo sposobnosti koje im pruža oko 400 olfaktornih receptora - receptori koji formiraju interakcije u nosu čime se inicira neuronski odgovor koji izaziva percepciju mirisa i prepoznaju mirisne signale.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...