mitologija

Rodila je dete, njena smrt je i dalje nepoznanica: Fascinantne činjenice o Kleopatri!

Egipatska kraljica Kleopatra je umrla pre više od 2.000 godina, ali su istoričari i šira javnost i dalje veoma zaintrigirani njenim životom. Poznata po svojoj lepoti i intelektu, ona je inspirisala mnoga umetnička, književna i dela kinematografije.

Zanimljivosti
Autor:
Scena iz filma "Kleopatra", Foto: Profimedia

U njima je ona često prikazivana kao zavodnica kojoj je pošlo za rukom da opčini rimske vladare,Julija Cezara i Marka Antonija. Ona, međutim, nije bila samo zavodnica, već i jedna od najuspešnijih i najmoćnijih kraljica u istoriji. Saznajte više o Kleopatri u redovima koji slede…

 

Bilo je više Kleopatri

 

Slavna kraljica o kojoj danas pričamo nije jedina Kleopatra iz Egipta. Ona je, naime, bila sedma osoba ženskog pola iz dinastije Ptolemejida koja se tako zvala. Njeno puno ime glasilo je Kleopatra VII Tea Filopator.

Ona uopšte nije bila Egipćanka

 

Mada je Kleopatra rođena u Egiptu, ona je u stvari bila grčkog porekla. Kleopatra je ćerka Ptolemeja XII Auleta, naslednika Ptolemeja I Sotera, vojskovođe Aleksandra Velikog koji je 305. godine p.n.e. postao vladar Egipta.

 

Njena navodno neverovatna lepota je mit

 

Kleopatra je u filmovima uglavnom prikazivana kao velika lepotica. Istoričari sumnjaju da je to bilo istina. Kao dokaz za to oni prilažu Kleopatrin lik na novčiću iz antičkog Egipta, na kome se vidi da je ona imala dugačak nos i ne baš ženstvenu vilicu. U spisima grčkog istoričara Plutarha takođe piše da Kleopatra sigurno nije bila među najlepšim ženama svog vremena, ali da je ipak bila neodoljiva muškarcima zbog svog intelekta, šarma i smisla za humor.

 

Kleopatra je bila udata za oba svoja brata

 

U dinastiji Ptolemejida bila je praksa da njeni članovi sklapaju brakove jedni sa drugima kako bi sačuvali „čistotu krvi“. Sumnja se da su Kleopatrini roditelji bili brat i sestra, a sigurno se zna da je ona prvo bila udata za svog brata Ptolemeja XIII, a kasnije i drugog brata Ptolemeja XIV. Budući da nije htela da deli vlast sa njima, ona je ušla u sukob sa obojicom. Ptolemej XIII se navodno udavio u pokušaju da pređe Nil posle vojnog poraza u jednoj bici građanskog rata između njegovih i Kleopatrinih snaga, dok je Ptolemej XIV pogubljen po naređenju slavne kraljice.

 

Imala je dete sa Julijem Cezarom

 

Kleopatra i Julije Cezar su dve godine bili ljubavnici. U tom periodu ona mu je rodila sina, Ptolemeja XV Cezara, poznatog po nadimku Cezarion, što znači „mali Cezar“. U periodu između Kleopatrine smrti i aneksije Egipta od strane Okavijana Avgusta, on je bio jedini vladar na ovoj teritoriji. Njegova vladavina, međutim, nije trajala dugo, budući da su ga Avgustove snage pogubile 30. godine p.n.e, kada mu je bilo svega 17 godina.

 

Još uvek nije poznato kako je tačno Kleopatra izvršila samoubistvo

 

Opšte je poznato da su Kleopatra i Marko Antonije oduzeli sebi život 30. godine p.n.e, nakon odlučujućeg poraza njihovih snaga u borbi sa Avgustovom vojskom u pomorskoj bici kod Akcijuma. Istoričari su saglasni da je Marko Antonije zabio sebi nož u stomak, dok se o uzroku Kleopatrine smrti još uvek debatuje. Neki veruju da je ona dozvolila zmiji otrovnici da je ujede, dok drugi tvrde da je verovatnije da je sama uzela otrov.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...