Udobno se smestite i PLAČITE SLOBODNO: Četiri razloga zašto je plač dobar za naše telo i um!

Savet "isplači se, biće ti lakše" svi smo čuli mnogo puta, ali postoje li i medicinski razlozi za to...

Zanimljivosti
Autor:
Udobno se smestite i PLAČITE SLOBODNO: Četiri razloga zašto je plač dobar za naše telo i um!
Foto: Shutterstock

Mnogi suze smatraju odrazom slabosti i retko kad puste koju. Međutim, brojne studije pokazuju da plakanje jača samopouzdanje, smanjuje alergiju, ublažava bol kod reumatoidnog artritisa, reguliše imunološki sistem i utiče na sveopšte blagostanje.

Refleksne suze se uglavnom sastoje od 98 odsto vode, a u emocionalnim suzama se nalaze brojne druge supstance, u različitim koncentracijama. Jedna od njih je prolaktin, najpoznatiji po tome što ima važnu ulogu u stvaranju mleka kod dojilja. Tu su i adrenokortikotropni hormoni, koji ukazuju na visok nivo stresa, piše Objektiv.

Još jedna hemikalija koja se može naći u ovakvim suzama je leucin-enkefalin, neurotransmiter koji umanjuje bol i poboljšava raspoloženje.

Smanjuje stres

Ako ste osoba koja lako pokazuje emocije, onda ćete se lakše nositi s teškim životnim situacijama. Nakon što "otplačete svoje", osetićete olakšanje i bićete u stanju jasnije da sagledate situaciju koja vam je naterala suze na oči.

Plakanje je takođe znak da se ne bojite onoga što osećate. Plakanje je znak da prihvatate svoju ranjivost i osećajnost. To je znak da ste snažna osoba i da stvari nazivate pravim imenima. Plakanje je takođe znak zdravog srca i mozga.

Poboljšava komunikaciju

Plač može preneti ono što se rečima ne može izraziti, posebno u vezi. Plač može ublažiti svađu i istaknuti ono što nije izraženo rečima ili jednostavno naglasiti značaj osećaja iza dijaloga. Da zaključimo, dobar plač, može nas isceliti i psihički i fizički i popraviti odnose među ljudima.

Uništava bakterije

Plač može biti dobar način da se oslobodite od bakterija. Suze sadrže lizozim – enzim koji ima protivupalni učinak. On se takođe nalazi u spermi, majčinom mleku, nosnim izlučevinama i sluzi i ubija gotovo 90 odsto svih vrsta bakterija u roku od 10 minuta.

Poboljšava raspoloženje

Suze mogu poboljšati naše raspoloženje bolje nego bilo koji antidepresiv trenutno dostupan na tržištu. Studija sprovedena 2008. godine na Univerzitetu u Južnoj Floridi otkriva da je 90 odsto ljudi koji su plakali u stresnim situacijama osetilo značajno olakšanje i poboljšanje raspoloženja. Pojedinci s anksioznim poremećajem manje doživljavaju bilo kakve negativne učinke nakon plača.

Zaključak iz svega ovoga je da slobodno plačete ako vam se plače i da se ne suzdržavate kada su emocije u pitanju. Plakanje je zdravo i prirodno i zaista pomaže da se osećamo bolje, ali i snažnije.

(Stil.kurir.rs/Izvor: Objektiv.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs