SUZE SU OK

Nisu sve suze iste: Postoje tri vrste suza i sve imaju jako važnu funkciju!

Suze su OK, a evo i zašto su tu kada smo srećni, tužni ili "nikakvi"...

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shuterstock

Tuga, sreća, briga, pa čak i PMS. Vrlo često ih ispratimo suzama.

 

Bilo da plačemo "kao kiša", ili prolivamo krupne, takozvane krokodilske suze, uglavnom su odraz naših emocija i onoga što je organizmu neophodno da "izbaci iz sistema".

 

Međutim, nisu sve suze iste.

 

Proizvodimo tri vrste suza: bazalne, refleksne i emocionalne.

 

Suze uglavnom imaju funkciju održavanja zdravlja očiju. Tako, na primer, bazalne suze teku neprekidno. One čiste i podmazuju oči. Na taj način spoljašnju površinu očiju čine glatkom i pomažu nam da bolje vidimo.

 

Refleksne suze se dešavaju nesvesno. One pomažu da se oči očiste i odbrane od iritanata, uključujući i čestice prašine ili gasa na bazi sumpora koji se oslobađa kada se nožem seče sirov luk.

 

Postoje i emocionalne suze koje nastaju kao odgovor na emocije. Smatra se da su ove suze karakteristične samo za ljudsku vrstu.

Doktorand psihologije na Univerzitetu Minjo u Portugaliji, Andre Silva, smatra da emocionalne suze mogu da posluže kao sredstvo neverbalne komunikacije.

 

"Bebe plačem signaliziraju svojim majkama da nešto nije u redu. Plač je poziv za pažnju."

 

Silva smatra da je, mišljenje da su bebe sposobne da plačem manipulišu odraslima, pogrešno: "Ovakvo mišljenje je pogrešno, jer beba nije svesna manipulacije." Ovakve bebine suze se, na neki način, mogu svrstati između bazalnih/refleksnih i emocionalnih suza.

 

Plakanje je izuzetno snažan vizuelni izraz osećanja koji koristimo i pre nego što progovorimo. Najmoćniji razlog za emotivno plakanje jeste ogroman uticaj suza na grupu.

 

Kako dete raste, ono počinje da koristi suze da izrazi emocije, kao što su sreća ili tuga. Te suze mogu da izazovu saosećanje i empatiju kod drugih.

 

"To je moćan komunikacijski, ali i moćan manipulativni uređaj. Takođe, nekim ljudima plakanje otežava da prikriju svoja osećanja kada su usred ekstremnog emocionalnog stanja", kaže Silva.

(Stil.kurir.rs/Rts.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...