Uvek uspeva

Kako da odobrovoljite baš svaku osobu i ostvarite uspešnu komunikaciju: Ovaj trik ne može da zakaže!

Da li i vas hvata trema pred neki važan razgovor ili obraćanje određenoj osobi?

Zanimljivosti
Autor:
Kako da odobrovoljite baš svaku osobu i ostvarite uspešnu komunikaciju: Ovaj trik ne može da zakaže!
Foto: Shutterstock

Svakome od nas se bar jednom u životu dogodilo da mora da razgovara sa bliskom osobom o temi koja joj nije dovoljno prijatna, ili da je neophodno da se obrati kolegi kojeg ne poznaje dovoljno, ali sile prilika nas teraju na to...

Prvo pitanje o kojem razmišljamo kada planiramo kako da priđemo ili pristupimo razgovoru jeste - kako da počnem? Šta prvo da kažem? Vežbamo pred ogledalom govor, nastup, kako da izgleda kao potpuna slučajnost, kako da se ne vidi da smo se za taj razgovor unapred pripremali...

I hvata nas trema čim se trenutak razgovora približi, jer na neki način ne možemo da pretpostavimo ton ili tok razgovora.

Sve te "pripreme" nekad nas iscrpe, pa ponekad ne uspevao da se koncentrišemo i opustimo tokom dana... A sve zato što bismo trebali da shvatimo da nam priprema nije neophodna.

Za dobru i uspešnu komunikaciju sa bilo kojom osobom, poznatom ili ne tako bliskom, ključno je sledeće - pravi trenutak, atmosfera i šoljica savršene sveže mlevene kafe!

Izaberite momenat

Ne započinjite razgovore, a naročito one ozbiljne, ako vidite da osoba nije dovoljno raspoložena - šanse za uspešnu komunikaciju tada su znatno niže. Sagovornik možda nema dovoljno volje za razgovorom, posebno ako se ne poznajete dovoljno ili ste imali izvesna neslaganja u prošlosti.

"Začinite" savršen trenutak

Kada odaberete pravi trenutak, upotrebite i savršen "začin", i nema šanse da razgovor ne krene pozitivnim tokom. Taj "začin" mora biti nešto univerzalno što svako voli (što je idealno i za osobe koje ne poznajete dovoljno), a teško da postoji bolji izbor od šolje dobre domaće kafe!

foto: Shutterstock

Nema te osobe koja će odoleti savršenom mirisu, aromi i punoći ukusa kvalitetne sveže mlevene kafe i nema tog razgovora koji u tako lepoj atmosferi neće doneti pozitivan rezultat.

Dakle, umesto pripremljenim govorom, "opremite"se šoljicama, pa sa toplim osmehom i omiljenim toplim crnim napitkom, priđite osobi sa kojom treba da razgovarate, bilo da je to kod kuće, u kancelariji...

Zapamtite, svaki razgovor lakši je uz šoljicu savršene sveže mlevene kafe!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs