Jabuke su veoma ukusno i zdravo voće, ali postoje one koje ne bi trebalo da konzumirate.
Evo na šta treba obratiti pažnju pri izboru jabuka:
Rupice
Pregledajte da li jabuke imaju rupice, koje prave ili insekti ili buđ. Ne bi trebalo da jedete ni jedne ni druge - buđ iz očiglednih razloga, a ako su jabuku nagrizli insekti, ostavili su njenu unutrašnjost izloženu svemu i svačemu.
Čvrsta ili previše tvrda?
Jabuke treba da budu čvrste, ali malo "savitljive" pod prstima. Ako su tvrde kao kamen, znači da su potpuno dehidrirane i previše stare da se jedu.
Starost
Stegnite jabuku pesnicom, kao da hoćete da je iscedite. Zdravu i dobru jabuku nemoguće je iscediti rukama, pa ako počne da curi sok, ako je unutra previše mekana ili joj je ljuska izborana i slaba, bacite je - ta jabuka samo što nije istrulila.
Ruski endokrinolog tvrdi: Nemojte da lažete sebe, ovo voće goji više od mesa!
![](/data/images/2019/01/29/16/182457_shutterstock-226100671_ff.jpg?ver=1569677298)
Pigmentacija
Tačke drugačije boje na jabuci mogu biti posledica pada sa drveta, što nije ništa strašno. Ali, lako ćete proveriti da li je u pitanju nešto drugo - na mestu koje je drugačije boje zasecite ljusku. Ako je "meso" i dalje belo i čvrsto, jabuka je u redu. Ako ima drugačiju boju, bacite je.
Napomena: Nikada ne bi trebalo odseći truli deo jabuke a pojesti ostatak, kao što mnogi rade. Ako je jedan deo loš, zapravo čitava jabuka ne valja.