Pazite šta kupujete

Kako da prepoznate stare i loše jabuke: Izgled ume da prevari!

Nikada ne bi trebalo odseći truli deo jabuke a pojesti ostatak - ako je jedan deo loš, zapravo čitava voćka ne valja

Zanimljivosti 28.09.2019. - 15:31h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Jabuke su veoma ukusno i zdravo voće, ali postoje one koje ne bi trebalo da konzumirate.

 

Evo na šta treba obratiti pažnju pri izboru jabuka:

 

Rupice

 

Pregledajte da li jabuke imaju rupice, koje prave ili insekti ili buđ. Ne bi trebalo da jedete ni jedne ni druge - buđ iz očiglednih razloga, a ako su jabuku nagrizli insekti, ostavili su njenu unutrašnjost izloženu svemu i svačemu.

 

Čvrsta ili previše tvrda?

 

Jabuke treba da budu čvrste, ali malo "savitljive" pod prstima. Ako su tvrde kao kamen, znači da su potpuno dehidrirane i previše stare da se jedu.

 

Starost

 

Stegnite jabuku pesnicom, kao da hoćete da je iscedite. Zdravu i dobru jabuku nemoguće je iscediti rukama, pa ako počne da curi sok, ako je unutra previše mekana ili joj je ljuska izborana i slaba, bacite je - ta jabuka samo što nije istrulila.

 

Ruski endokrinolog tvrdi: Nemojte da lažete sebe, ovo voće goji više od mesa!

foto: Shutterstock

Pigmentacija

 

Tačke drugačije boje na jabuci mogu biti posledica pada sa drveta, što nije ništa strašno. Ali, lako ćete proveriti da li je u pitanju nešto drugo - na mestu koje je drugačije boje zasecite ljusku. Ako je "meso" i dalje belo i čvrsto, jabuka je u redu. Ako ima drugačiju boju, bacite je.

 

Napomena: Nikada ne bi trebalo odseći truli deo jabuke a pojesti ostatak, kao što mnogi rade. Ako je jedan deo loš, zapravo čitava jabuka ne valja.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...