Zdravlje je na prvom mestu

3 razloga zbog kojih se muškarci plaše odlaska kod lekara!

Da li su obaveze i manjak slobodnog vremena jedini izgovor za izbegavanje lekara kod muškaraca?

Zanimljivosti
Autor:
3 razloga zbog kojih se muškarci plaše odlaska kod lekara!
Foto: Profimedia

Bol u stomaku se vratio. Hoćete li uzeti lek protiv bolova i nastaviti dalje ili ćete odmah zakazati pregled lekaru? Verovali ili ne, vaš pol će najverovatnije odlučiti koju odluku da donesete. Istraživanja su pokazala da žene češće traže zdravstvene savete nego muškarci!

Šta odvraća muškarce od traženja pomoći?

Na pitanje zbog čega ne vode redovnu zdravstvenu brigu, kao što su godišnji fizički pregledi, muškarci često nude nejasne izgovore poput pretrpanog rasporeda obaveza.

Ipak, ako se malo bolje osmotri, postoje ozbiljniji razlozi za ovaj zabrinjavajući trend.

Obavezni pregledi nakon 30. godine: Analize koje mogu da vam spasu život!

foto: ILUSTRACIJA / Thinkstock

Mačo stav

Muškarci koji slede tradicionalne poglede na muškost ređe će potražiti medicinsku pomoć. Čini se da postoji korelacija između neodlaženja lekaru i verovanja da muškarci treba da budu jaki i samostalni.

Strah od dijagnoze

Mnogi muškarci nevoljno priznaju da strahuju od loših vesti. Nažalost, čekanje da simptomi postanu učestalo bolni ne predstavlja dobar zdravstveni plan.

Neprijatna ispitivanja

Osim navedenih razloga, muškarci izbegavanje doktora pravdali su činjenicom da im nije prijatno prilikom svakog pregleda. Ovo pitanje može biti povezano sa idejom muškosti, jer nas određeni intimni pregledi čine ranjivim.

Rešenje

Više od 40% muškaraca ne ide lekaru sve dok problem ne postane ozbiljan! Kako se ovaj jaz može prevazići?

1. Istražujte pre pregleda

Istražite preporuke koje se odnose na informacije o tome koliko često da proveravate određene faktore zdravlja ili bolesti. Na primer, muškarci stariji od 35 godina treba da proveravaju holesterol na 5 godina.

2. Budite iskreni prema svom lekaru

Izaberite doktora koji će vam odgovarati i iskreno razgovarajte sa njim o svim promenama koje vam se dešavaju. To će im omogućiti da vam daju sve potrebne informacije o tretmanu kada bude potrebno. Vremenom ćete se više i lakše otvarati.

3. Izbegavanje pregleda neće dovesti do nestanka vaših zdravstvenih problema!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs