Upoznajte

Tipovi svekrve: Sveznalica, saveznica ili večita žrtva?

Svaka mlada žena je osuđena na borbu sa svekrvom, bar u jednom periodu svog života. Borba je skoro uvek oko muža tj. sina
Zanimljivosti 29.01.2014. - 21:59h
Foto: Shutterstock

Ne slažete se sa svekrvom i imate utisak da je njen glavni zadatak da vam zagorčava život? Niste ni prva ni poslednja žena koja se tako oseća.

 

Nesporazume imaju čak i Kejt Midlton i Kamila, detalje pročitajte ovde.

 

Odnos snaje i svekrve oduvek je bio problematičan, toliko da se od davnina veruje da žene u ovoj relaciji nikako ne mogu da funkcionišu zajedno. Naravno, to nije tačno iako su, istini za volju, sukobi među njima relativno česti.

 

Psiholozi objašnjavaju da se u osnovi ovog problema nalazi borba za sinovljevu, odnosno muževljevu ljubav. Postoje razni tipovi svekrve, upoznajte se sa njima kako biste lakše prevazišle probleme.

 

Saveznica

 

Ona je u početku potpuno opčinjena vama jer misli da je dobila novu prijateljicu. Međutim, posle određenog vremena poželeće da preko vas promeni sina. „Reci mu neka obuče nešto lepo, tebe će poslušati“ ili „da li ti se čini da on pije previše“ samo su neke od rečenica koje će izreći i pokušati da vam se umeša u život. Naravno, kritike koje su na mestu treba da uvažite, ali problemi nastaju ako počne da vas opterećuje. Najbolje sredstvo protiv ovog ponašanja je iskrenost. Objasnite svekrvi da niste spremni da učestvujete u njenim manipulacijama. Ukoliko vaš partner i ima neke mane, on mora želeti sam da ih promeni. Vi treba da mu pomognete, a ne da sklapate pakt s njegovom majkom njemu iza leđa.

 

Sveznalica

 

Ona zna da ispeče najsočnije meso, ona zna gde je odeća najjeftinija, ona zna kada je najbolje otići na letovanje, ona zna kako se vaspitavaju deca… Da, ona je sveznalica koja ne krije da je u svemu kompetentnija od vas jer ono što je 20 i više godina odgovaralo njenom sinu ne može se promeniti preko noći. Ako se upustite u borbu, produbićete konflikt. U ovakvoj situaciji najbolje je da reagujete trezveno. Recite joj „tako sočnu piletinu samo sam jela kod vas, ali bih ipak volela da probam ovaj novi recept“. Međutim, ukoliko počne previše da zadire u intimu, moraćete da budete direktniji: „u potpunosti shvatam šta ste hteli, ali mi smo odlučili da uradimo drugačije“.

 

Rezervisana

 

Kada vas poseti, razgovara samo sa svojim sinom i povremeno vam uputi par stereotipnih rečenica. Njena distanca uznemirava i vređa. Napravite prvi korak koji će razbiti napetu atmosferu – pozovite je, posetite je, kupite joj neku sitnicu. Na kraju krajeva, vi volite istog muškarca, pa je sasvim prirodno da se zbližite. Ukoliko i posle toga ona ostane hladna, onda pomoći nema. Moraćete da je prihvatite. Ipak, najvažnije od svega jeste da partneru ne prebacujete kako je njegova majka nemoguća jer će to škoditi vašoj vezi. Svaki čovek je osetljiv na komentare o porodici, naročito o majci.

 

Zla maćeha

 

Pakosna vrsta privržene majke. Ona se trudi da mu dokaže kako vi sve radite pogrešno. Ne libi se da vas javno prekori kada god joj se ukaže prilika. Posle toga, naravno, likuje. Zašto to radi? Zato što se plaši da će zauvek izgubiti sina. Šta da radite? Ovo je klasičan scenario u domaćinstvima u kojima živi nekoliko generacija. Tada snaja i svekrva već od samog početka započinju borbu oko vlasti jer je obema u interesu da se izbore za moć. Otvoreni razgovor se u ovakvom slučaju ne može izbeći. Vaš partner mora da bude na vašoj strani i to majci mora jasno da dâ do znanja. To je jedino rešenje.

 

Večita žrtva

 

Njena standardna rečenica je „nikada nemate vremena za mene!“. Ona bi najradije svakodnevno dolazila da vam pegla, kuva i pomaže. Ukoliko je odbijete, razboleće se ili će postati depresivna, pa će pokušati da svom miljeniku nametne osećaj krivice. To je veoma delikatan slučaj, naročito ako je razvedena ili udovica. Šta da radite? Jedino rešenje je kompromis. Dozvolite joj da povremeno dolazi kod vas i pomaže vam, ali je i podstaknite da sa prijateljicama ode na neki izlet, da sklopi nova poznanstva.

 

Ukoliko vas znima kako horoskop vidi vašu svekrvu, tekst možete pročitati ovde.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...