Za sve slatke mame

10 stvari zbog kojih ćete postati svekrva za poželeti: Obožavaće vas i deca i unuci!

Loš odnos između svekrve i snaje može da inficira celu porodicu
Porodica
11:50h
10 stvari zbog kojih ćete postati svekrva za poželeti: Obožavaće vas i deca i unuci!
Foto: Thinkstock

Nema napretka u onoj porodici u kojoj nema sloge. Odnos svekrve i snaje je često kamen spoticanja. Muškarci uglavnom uspevaju da šarmantno održavaju komunikaciju sa tazbinom. Žene sve više primaju lično, pa se lakše uvrede i imaju turbulentniji odnos sa muževom porodicom zbog toga.

Ukoliko imate svekrvu koja vam je kao druga mama, onda imate izvrsnu učiteljicu koja će vam pokazati kako da održavate dobar odnos sa partnerima vaše dece kada stupe u brak.

Ukoliko vam je, pak, zapala svekrva koja je teška kao Trepča tj. nimalo laka za održavanje nemojte da očajavate. U svakoj nevolji može da se nađe nešto dobro. Npr. ukoliko imate nizak pritisak, jedan sat proveden sa svekrvom ovog tipa ima odmah da ga podigne.

Možda imate problema sa besom tj. kratak fitilj, pa ko će bolje da vas nauči da se obuzdate, dok brojite do sto nego muževa mama. Šalu na stranu, svekrva sa kojom nije lako uspostaviti prijateljski odnos će vas naučiti šta NE treba da radite, ukoliko želite da budete dobre sa snajama i zetovima.

Loš odnos između svekrve i snaje može da inficira celu porodicu. Najviše treba da mislite na vašu decu i učite od vaše svekrve kakva svekrva tj. tašta da budete ili ne budete kad dođe red na vas da ženite sina ili udajete kćerku.Kako biste bili omiljena svekrva ili tašta jednog dana, počnite da se pripremate za tu ulogu dok su deca još uvek pod vašim krovom.

Svekrve iz pakla: Najgore uvrede na koje je spremna njegova majka!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

1. Prihvatite da će vam deca odrasti i da im nećete više biti preko potrebni.

Sama pomisao na to boli. Mame se čitav život brinu o deci, lebde nad njima i strepe da li će nešto da im se dogodi. Samo mame mogu svoje odrasle sinove da zovu dečacima ili momcima, čak i kad im je kosa već odavno osedela. Bez obzira što jedva čeka da joj se sin oženi, a kćerka uda, teško je prepustiti brigu o njenoj deci drugoj ženi ili čoveku i distancirati se malo od dece kako bi mogli da žive kako im volja.

2. Pronađite neki hobi.

Muškarci uglavnom imaju neka svoja interesovanja i razvijaju karijeru, pored toga što učestvuju u odgajanju dece, dok su žene pretežno fokusirane na porodicu.

Nije loše baviti se nekim hobijem koji vas ispunjava, za koji ćete imati vrlo malo vremena dok su deca manja, ali kako budu odrastala i postajala sve samostalnija, imaćete više prostora da se bavite sa nečim što vas inspiriše i što vam ulepšava dan.

Bez obzira da li je to otkrivanje zanimljivih recepata, dekorisanje torti, pisanje, ručni rad, ples, bavljenje baštovanstvom ili nešto drugo, bitno je da vam prija i čini da se osećate zadovoljnije.

3. Ne zapostavljajte partnera.

Teško je održavati ljubavni žar, kad je žena umorna od kućnih obaveza, brige o deci i kad je muž umoran od posla i stresa koji isti izaziva. Međutim, nije nemoguće.

Potrudite se da budete ljubazni prema partneru, obradujte jedno drugo nekim sitnim poklončićem bez povoda s vremena na vreme i ne budite škrti u izjavljivanju ljubavi. Kad ste već izabrali dotičnog partnera za muža i on vas za ženu, valjda ste videli nešto dobro u njemu. Fokusirajte se na te njegove dobre osobine, jer ćete mane teško ispraviti.

Šta god da činite partneru, činite i sebi. Ne samo u braku, nego i u životu, naše misli i dela nam se vraćaju kao bumerang, tako da nam zavisno od njihove prirode donose sreću ili bol.

Kad deca porastu i odu svojim putem, ostaćete sa vašim partnerom i tad će više nego ikad na videlo izaći kvalitet vašeg odnosa. Ne dozvolite sebi da deca budu jedino što vas veže.

Zaista je lepo ostariti uz nekog, imati kvalitetan odnos sa životnim partnerom, predstavljati njegov izvor sreće i on vaš. Takođe vaš odnos sa partnerom je primer vašoj deci, kojim će se voditi u njihovim ljubavnim vezama, što je dovoljno jak razlog da se potrudite oko vašeg odnosa.

Odigrajte na ovu kartu i svekrva će vam jesti iz ruke: Dve taktike koje deluju na najtvrđi orah!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. Potrudite se da imate dobar odnos sa svojom svekrvom.

Sa godinama ćete je verovatno bolje razumeti. Bez obzira što vam sad izlazi para iz ušiju zahvaljujući njoj, kad prođe nekoliko godina i deca malo porastu, verovatno ćete joj odati priznanje u sebi da je bila u pravu za neke stvari. Ne za sve, ali za neke jeste.

Svakako vam zategnut odnos sa svekrvom neće doneti ništa dobro. Mama je jedna i ne može se zameniti, dok žena može. Tako da vam je pametnije da držite usta zatvorena i prelepite osmeh na njih kad gospođa mama počne da vam gunđa ili vas gleda popreko ukoliko uradite nešto što joj nije po volji. Mlađi ste i lakše ćete se vi prilagoditi njoj nego ona vama.

Ovako se to radi, širok osmeh da se svi zubi vide. Shvatite to kao sjajnu priliku da vežbate kako da izađete na kraj sa komplikovanim ljudima. Kad naučite da uspostavite dobru komunikaciju sa svekrvom ili muškarci sa taštom, umećete da izađete na kraj i sa drugim teškim ljudima.

Učite od vaše svekrve kakva god da je i nemojte da radite vašoj deci stvari koje ste zamerali njoj.

5. Vi ste majka vašoj deci, ali niste unucima.

Kad se porodite, baka svojim ponašanjem ponekad čini da se osećate kao da ste maćeha sopstvenom detetu, a ne mama. Ne radi ona to zato što vas ne voli, već ima mnogo više iskustva od vas i nema poverenja u amatera kakav je novopečena mama.

Dok ne dođe vreme da vi budete baka uživajte maksimalno u odrastanju vaše dece i vaspitavajte ih prema sopstvenom nahođenju. Saveti sa strane umeju da budu korisni, ali poslednju reč imate vi.

Kad postanete baka, moći ćete mirne savesti da se povučete i prepustite snaji da vodi brigu o vašim unucima na svoj način, jer ćete znati da ste dali sve od sebe kada je bio vaš red da vaspitavate vašu decu.

6. Negujte prijateljstva.

Nemojte da se učaurite u porodičnom životu i prekinete kontakte sa vašim prijateljima. Uvek može da se odvoji malo vremena za poneki telefonski poziv ili za viđanje.

Kad vam deca zasnuju sopstvene porodice nećete padati u iskušenje da ih zivkate svaki čas, jer ćete imati drugarice koje će se obradovati vašem pozivu i sa kojima ćete moći da pričate do mile volje o deci, ali i da idete zajedno u pozorište, šetnju ili pohađate neki kurs.

U svakoj čorbi mirođija, piće vam krv na slamčicu: Najgora svekrva u Zodijaku!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

7. Nađite vremena za sebe.

Nezadovoljna žena ne može da stvori srećan i harmoničan dom. Loše raspoloženje nam vremenom postane prirodno stanje i teško je isčupati se iz njega. Ukradite tu i tamo malo vremena za sebe tokom dana i iskoristite ga za brigu o sebi.

Radite vežbe, družite se, imajte u torbi uvek neku knjigu, pa dok čekate u redu ili se vozite autobusom iskoristite to vreme da nahranite um sa nekim kvalitetnim štivom. Hranite se zdravo, negujte se i sa osmehom se radujte svakom novom danu.

Uživajte u životu maksimalno, kako ne biste imali razloga da se kajete i budete nezadovoljni kad ostarite.

8. Premostite generacijski jaz.

Dok sam bila mlađa, znala sam automatski da prevrnem očima čim čujem kako stariji izgovaraju: "U moje vreme to je bilo drugačije" ili tome slično. Sad kad sam i ja mama uhvatim sebe kako započinjem rečenicu "U moje vreme…" Međutim, trudim se da rečenice tog tipa sve ređe koristim.

Život ide svojim prirodnim tokom, stvari se menjaju i to treba prihvatiti kao nešto neizbežno. Deci treba usaditi prave vrednosti dok su manji i sopstvenim primerom ih voditi na putu odrastanja. Prihvatiti da će imati sopstveni stil, sami birati prijatelje i donositi odluke, koje nam se neće ponekad dopasti, ali kako drugačije da pronađu svoj put nego da misle sopstvenom glavom.

Možete samo da se nadate da ste ih naučili na vreme pravim vrednostima i pustite iz gnezda kad odluče da odlete i osamostale se.

9. Prihvatite partnere vaše dece kao njihov izbor i poštujte to.

Ni vi niste želeli da vam roditelji biraju partnere, pa tako ne žele ni vaša deca. Bitno je da su srećni i zadovoljni u ljubavi. Ukoliko to nije slučaj, kad odrastu moraju da preuzmu odgovornost za sopstvene izbore i sami odlučuju o svom životu.

Posavetujte ih ukoliko vas pitaju za savet. Ako ne žele da se mešate, ništa vam neće vrediti uplitanje, jer ćete ih sa takvim stavom verovatno pre odgurnuti od sebe, nego dozvati pameti.

Svekrva koja je mirođija u svakoj čorbi i bdi nad snajom kako bi se pobrinula da ne zabušava i da bar obavlja koliko toliko pristojan posao brinući o njenom sinu i unucima i tašta čije oko sokolovo budno prati svaki zetov pokret kako bi bila sigurna da njenu kćerku tretira kao kraljicu, sigurno neće osvojiti titulu na izboru za omiljenu svekrvu tj. taštu.

10. Pronađite najbolje u partnerima vaše dece.

Kada vam deca zasnuju svoje porodice, nemojte im otežavati život lošim odnosom sa njihovim partnerima. Bez obzira da li je u pitanju odnos sa vašom snajom ili zetom, zapitajte se da li želite da budete u pravu ili imate mir u kući, kao i u sopstvenoj duši. Kad iz tog ugla budete posmatrali situaciju, biće vam lakše da neke stvari prećutite i manje zamerate.

Zanimljivo je kako o jednoj te istoj osobi ljudi mogu imati skroz različito mišljenje. Neko će reći da je dotična osoba super, dok će neko smatrati da je arogantna i uobražena.

Pokušajte jedan dan da posmatrate snaju ili zeta sa stavom kako imaju najbolju nameru, čak i ukoliko ne znaju da je iskažu na najbolji način. Izdržite danas, pa posmatrajte stvari iz tog ugla i sutra. Vremenom će vam preći u naviku da njihove namere ne shvatate kao loše i uspećete lakše da nađete zajednički jezik.

Na kraju krajeva, druge ljude ne možemo promeniti, možemo promeniti samo naš stav prema njima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs