Nektar bogova

Verovali ili ne: Najveći ljubitelji crnog vina na svetu su Kinezi

Kinezi su prošle godine popili više od 155 miliona sanduka crnog vina, čime su pretekli Francuze sa 150 miliona sanduka i Italijane sa 141 milionom sanduka crnog vina
Zanimljivosti 30.01.2014. - 11:00h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Kina je postala najveći konzument crnog vina na svetu, nadmašivši tako i Francusku, navodi se u nedavno objavljenoj studiji.

 

Kina, sa Hong Kongom, popila je više od 155 miliona sanduka crnog vina 2013. godine, navodi se u studiji Vajnekspoa koji organizuje sajmove vina i pića i britanske organizacije koja ispituje tržište alkoholnih pića Vajn end spirit risrč.

 

Francuzi

su prošle godine popili 150 miliona sanduka crnog vina, Italijani 141 milion, SAD 134 miliona, a Nemačka 112 miliona, piše AFP. Ukupno, SAD su bile glavni potrošač vina od 2011. i očekuje se da će konzumiranje crnog vina skočiti 14 procenata u narednih pet godina, navodi se u studiji i dodaje da je potražnja vina u Kini - drugoj po veličini ekonomiji u svetu i zemlji sa 1,3 milijarde stanovnika - podstaknuta većim ličnim bogatstvom i većom potražnjom stranih proizvoda.

 

Potrošnja vina u Francuskoj pala je 18 procenata od 2007. a u Italiji 5,8 procenata.

 

- Došlo je do promene u kineskom mentalitetu. Vinogradi se masovno sade, a distribucija se značajno povećala - rekao je Gijom Degliz, generali direktor Vajnekspoa.

 

Studija je pokazala i da globalno konzumiranje vina nastavlja da raste. U periodu od 2008. do 2012. poraslo je 3,2 procenta, a očekuje se da će do 2017. skočiti još 4,9 posto.

 

Studija je pokazala i da je baidžiju, belo kinesko žestoko piće destilovano od prosa, pirinča ili pšenice sa 38 procenata alkohola, najtraženija "žestina".

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...