nekulinarske primene

Nije samo za jelo: Pirinač možete koristiti i za sve ovo!

Pirinač može "oživeti" vaš telefon koji je natopljen vodom

Zanimljivosti 12.05.2019. - 17:14h Autor: Stil/ klix
Foto: Shutterstock

Pirinač je je veoma ukusno i veoma voljeno jelo. Iako se koristi u kuhinjama gotovo svih zemalja na planeti Zemlji, pirinač je mnogo više od hranjivog izvora ugljenih hidrata bez glutena.

 

Ovo su neke od zanimljivih primena pirinča! 

Može spasiti vaš mobilni telefon

Među mnogim korisnim svojstvima, pirinač je i sredstvo za sušenje koje se može upotrebiti za uklanjanje vlage koja je prodrla u skupu elektronsku opremu poput pametnih telefona i pametnih satova. Čak i ako vaš telefon ne reaguje nakon što se natopio vodom, pirinač može "oživeti" vaš telefon.

Uputstvo: Pre temeljnog sušenja telefona izvadite bateriju i SIM karticu. Ubacite telefon u nekuvan pirinač i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru uključite telefon i ponovo instalirajte sistem.

Nahranite biljke

Pirinčana voda obiluje hranjivim materijama koje ne samo da pogoduju ljudima, već i biljkama. Puna je azota, kalijuma i fosfora, kao i skroba. Zbog toga je pirinčana voda dobro đubrivo koje će natopiti zemlju hranjivim materijama i nahraniti biljke. Natopite pirinač u vodu, tom vodom zalivajte cveće.

Zrelo voće

Većina komercijalno dostupnog voća se ubere pre nego što je zrelo kako bi voće moglo izdržati put do maloprodajnih trgovina. Često nije potpuno sazrelo u trenutku kad pronađe dom u vašoj činiji za voće. Pokrivanje nezrelog voća pirinčom omogućava mu brže sazrevanje. Voće pokrijte pirinčem i ostavite da sazri 30-90 minuta.

Sredstvo za čišćenje lica

Pirinčana voda je prastari proizvod lepote koji se koristi u mnogim azijskim kulturama jer hrani, čisti i štiti kožu. Puna vitaminima B1,C i E, pirinčana voda će ojačati i hidratizovati vašu kožu.

 

Uputstva: Isperite 1/2 šoljice nekuvanog pirinča i stavite ga u vodu. Pustite da bude u vodi 15-30 minuta i iscedite pirinač i vodu stavite u posudu. Njome čistite lice.

 

Naučnici upozoravaju: Mnogi kuvaju pirinač na ovaj način, a to može da dovede do teških bolesti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...