uticaj na psihu

Psihologija boja kod Srba: Evo koja boja opušta, a koja izaziva uznemirenost!

Određene boje imaju posebna tumačenja među ljudima, te garderoba tih nijansi se ne smatra prikladnom u određenim situacijama

Zanimljivosti
17:32h Autor:
Psihologija boja kod Srba: Evo koja boja opušta, a koja izaziva uznemirenost!
Foto: Shutterstock

Boje su moćan alat koji ima veliki uticaj na život ljudi, te može da promeni tok raspoloženja.

Njihov uticaj na naša osećanja, misli i ponašanje je ogroman. Poznato je da utiču na psihu najpre zbog asocijacija koje izazivaju.

Iako mogu samo da podsete na određene stvari ili događaje, psiholozi tvrde da je njihova uloga izuzetno velika. Kod pojedinca mogu da izazovu najrazličitije emocije i reakcije, te tako kada pomenemo plavu većini ljudi odmah na pamet padne more. Zato ova boja izaziva mir i zadovoljstvo.

Poznato je i da je crvena boja simbol radosti, te se smatra da je nikako ne treba nositi kada idemo na groblje.

U našem narodu važe i običaji da se izbegavaju žute ruže osim u situacijama kada želite nekome da date do znanja da ste ljubomorni.

Jedna od boja koje je naš narod rado primenjuje u svojim kućama je narandžasta, jer kada se koristi za abažure lampi ili lustera u trpezariji podstiče apetit.

Plava

Popularna boja neba i mora deluje umirujuće, izaziva zadovoljstvo i usporava metabolizam. Smatra se i bojom inteligencije i stabilnosti, a omiljena je kod muškaraca.

Siva

Simbolizuje starost i prolaznost, a dosta utiče na melanholiju i rađa strah. Zato se smatra najomraženijom bojom.

Siva je i boja snova, intuicije, telepatije i astralne energije. Osim toga, podseća na srebro, te asocira na visoku tehnologiju i industriju.

Kako boje u enterijeru utiču na naše raspoloženje: Narandžasta dobra za zdravlje, siva baca u depresiju! (FOTO)

foto: Shutterstock

Braon

Reč je boji zemlje, drveća i kamenja, te asocira na jesen i poljske radove. Simbolizuje pouzdanost, jednostavnost i postojanost.

Crna

Crna se vezuje za boju smrti, nemoći i straha. Izaziva dvostruke efekte: pomisao na eleganciju i moć ili na misteriju i strah od nepoznatog.

Bela

Reč je o boji čistote, nevinosti, svetlosti i dobrote. U narodu se kaže da ako postoji savršenstvo, sigurno je bele boje.

Žuta

Popularna boja zlata i Sunca je povezana sa pozitivnom energijom, srežom i intelektom. Zanimljivo je da je kod mnogih prva asocijacija na žutu boju hrana.

Poznato je da asocira na ljubomoru, a zlatno-žuta na bogatstvo. Ali, ako se previše upotrebljava može da izazove uznemirenost. Dokazano je da bebe najviše plaču u žuto okrečenim sobama.

Ljubičasta donosi bogatstvo, žuta sreću: Šta predstavljaju boje kojima farbamo jaja!

foto: Thinkstock

Narandžasta

Ova boja se povezuje sa srežom i radošću. Naučnici tvrde da posmatranje ove boje povećava dotok krvi u mozak, što znači da daje energiju i snagu.

Poznata je kao boja koja izaziva najbolji apetit.

Crvena

Reč je o boji krvi, radosti, opasnosti, odlučnosti, ljubavi i snage. Poboljšava cirkulaciju, metabolizam, podiže krvni pritisak i ubrzava disanje. Privlači najveću pažnju, a njena varijacija roze, iskazuje ženstvenost i romantiku.

Klasične i idu uz sve: 4 boje u kojima ćete zimi izgledati elegantno!

foto: Shutterstock

Zelena

Reč je o boji prirode, nade, rasta i svežine koja najviše prija ljudskom oku. Opušta i izaziva osećanje bezbrižnosti i sigurnosti. Žuto-zelena se vezuje za ljubomoru, a označava i bolest i kukavičluk.

Ljubičasta

Ovo je najređa boja u prirodi. Simbolizuje moć, luksuz, plemstvo i ekstravaganciju. Vezuje se i za kreativnu energiju, maštu, umetnost i magiju. Kako će uticati na posmatrača zavisi prvenstveno od nijanse: tamna podstiče tugu, a svetla nostalgiju i romantiku.

Boje leče mnoge bolesti tela i duše: Crvena tera negativne misli, a ljubičasta migrenu!

(Stil.kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs