Olakšajte sebi

Oproštaj - ključ za srećnu budućnost!

Oproštaj je ključni deo mnogih religija i civilnih kodova (npr. restorativna pravda), jer pomaže društvimma da leče i funkcionišu. Brojne studije su otkrile da su pozitivni efekti oproštaja za one koji praštaju veći nego za one kojima je oprošteno

Zanimljivosti
09:21h Autor:
Oproštaj - ključ za srećnu budućnost!
Foto: Shutterstock

Ljudi često povezuju opraštanje sa pomirenjem, prema definiciji, opraštanje ne uključuje uvek pomirenje ili čak interakciju sa počiniocem. Opraštanje je definisano kao "svesna, namerna odluka da se oslobode osećanja ljutnje ili osvete prema osobi ili grupi koja vam je naudila, bez obzira da li zaista zaslužuju vaš oproštaj."

Peterson to opisuje kao pomak u razmišljanju od "Ja ću ih naterati da plate" ili "Želim da ih vidim kako pate" do toga da prestanete nekome da zamerate. Međutim, oproštaj više znači vama nego vašem počiniocu. Kao što stara izreka kaže:

Ako se držite osećaja besa, to je kao da ste uhvatili vruć žar s namerom da ga bacite na nekoga, ali sami ćete se opeći - Buda

Opraštanje se može smatrati i osobinom i stanjem. Razlika između ova dva je značaj opraštanja za pojedinca, dok oproštaj kao stanje može da bude kratkotrajno ili može da se primeni na jednu situaciju, oni koji poseduju osobinu praštanja imaće opšti pristup prema stresnim ili bolnim situacijama u kojima se lakše postiže opraštanje.

Pitanja koja treba da postavite osobi koju želite da upoznate bolje: Otkriće vam njihove najmračnije tajne!

foto: Shutterstock

Značaj opraštanja

Oproštaj je ključni deo mnogih religija i civilnih kodova (npr. restorativna pravda), jer pomaže društvimma da leče i funkcionišu. Brojne studije su otkrile da su pozitivni efekti oproštaja za one koji praštaju veći nego za one kojima je oprošteno.

Jedna takva studija je utvrdila da su oni koji su oprostili bili manje ljuti i pod stresom, manje su prigovarali u poređenju sa onima koji su se držali svoje ljutnje i bola.

Modeli praštanja

Everet Vortington koji je godinama proučavao oproštaj, koristio je svoju metodu da oprosti brutalno ubistvo svoje majke. Ovih pet koraka uključuju:

  • Seti se povrede
  • Saosećajte s onim koji vas je povredio
  • Ponudite altruisticki dar za oproštaj
  • Obaveži se da oprostiš
  • Drži se oproštaja

Enrajtova metoda odjeknula je mnogo od Vortingtonove, a dodaje i razumevanje šta je oproštaj, opraštajući sebi i razvijajući naše “mišiće za oproštaj”. On takođe priznaje da korišćenje naših snaga može da nam pomogne da lakše oprostimo.

On priznaje da potraga za smislom u patnji pomaže kod opraštanja. On takođe naglašava potrebu da se prizna sopstveni bol, a da se ne zaglavi u njemu.

Ova pravila garantuju zdravu psihu! Ja godinama živim ovako: Tvrdi ruski psiholog Labkovski!

foto: Shutterstock

Njegovih osam tačaka za oproštaj su:

  • Znaj zašto opraštaš i zašto je to bitno
  • Postani "oproštajno sposoban"
  • Usmeri unutrašnji bol na nešto
  • Razvij "oproštajni um" kroz empatiju
  • Nađi smisao u svojoj patnji
  • Kada je oproštaj težak, dozivi snagu
  • Oprosti samom sebi
  • Razvoj "srce koje oprašta"

Vežbanje oproštaja

Napišite pismo u kome opraštate nekoj osobi, pošaljite ga ako želite. Objasnite zašto vas je povredila i zašto joj opraštate.

Vežbajte opraštanje kroz gore navedene korake.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs