snažan uticaj boja na psihu

Boje leče mnoge bolesti tela i duše: Crvena tera negativne misli, a ljubičasta migrenu!

Zagovornici krometerapije, metode lečenja bojama, tvrde da boje izuzetno smiruju i leče mnoga oboljenja tela i duše

Nutricija 09.03.2019. - 16:50h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Boje snažno utiču na našu dušu, tvrdi ruski slikar Vasilij Kandinski, a s njim su saglasni i mnogi naučnici i psiholozi.

 

 Pored toga što su neiscrpan izvor inspiracije i kreativnosti umetnika, naučnika i filozofa, ustanovljeno je da boje imaju i snažan isceljujući potencijal.

 

Kako biste iskoristili blagotvoran uticaj boja, imajte na umu da različite boje i njihove nijanse vrlo različito deluju na naše telo i um.

 

Crvena

 

Simbolizuje vatru, toplinu i ljutnju. Odlična je u borbi sa niskim pritiskom, reumom, paralizom, leči anemiju i uznapredovale slučajeve tuberkoloze. Ako imate lošu cirkulaciju, ova boja će vam vratiti toplinu hladnim stopalima i rukama.

 

Možemo postati dinamični i temperamentni, ali vrlo lako i frustrirani kada ponesemo crvenu boju.  Iako je povezana s ljutnjom,  može biti izuzetno korisna i u razbijanju negativnih misli.

 

Glavni trend za narednu godinu: Ova boja će dominirati u 2019! (FOTO)

foto: Shutterstock


Narandžasta


Ovo je boja prosperiteta i ponosa. Puni nas energijom i dobra je u lečenju bubrežnih i žučnih kamenaca, hernije i upale slepog creva. 

 

Koristi se i za stimulisanje proizvodnje mleka u dojilja nakon porođaja. Ako imate problema sa manjkom samopouzdanja, trebalo bi češće da nosite ovu boju. Deluje kao antidepresiv i ublažava osećaj samosažaljenja. 

 

Žuta


Stimuliše rad mozga, jetre i slezine i poboljšava osećaj zadovoljstva i sreće. Delotvorna je u lečenju dijabetesa, loše probave i zatvora, poremećaja u radu jetre i bubrega, infekcija grla i oka, te sifilisa i impotencije.

 

Podstiče intelektualno razmišljanje i pomaže pri odlučivanju. Jača pamćenje, optimizam i samopouzdanje. Ali vodite računa jer zagasito žuta može pojačati strah.

 

Trik je u pravom spoju boja: Ovako će vam svaka kombinacija izgledati luksuzno! (FOTO)

foto: Shutterstock

Bela

 

Reč je o boji nevinosti i čistoće koja objedinjuje sve ostale boje.

Izuzetna je u smirivanju ljutnje i podstiče pozitivne misli.

 

Zelena


Sastoji se od plave i žute i smatra se bojom sklada. Deluje poput blagog sedativa. Odlična je za vid, i u  lečenju upala, živčanih bolesti, čireva, gripa i prehlade, te seksualnih poremećaja i raka.

 

Pomaže i u borbi sa depresijom, te tvara osećaj opuštenosti i smirenosti. Ali, maslinasto zelena može štetno da utiče na telesno i duševno zdravlje jer podsvesno asocira na propadanje i smrt.

 

Plava


Hladna, smirujuća, plava boja ublažava bol, smanjuje krvarenje i leči opekotine.  Dobra je u lečenju kolika, astme, respiratornih poremećaja i visokog krvnog pritiska.

 

Visoki pritisak znatno pada nakon samo pola sata ‘kupanja’ u plavoj svetlosti, a raste pod uticajem crvenog svetla, tvrde istraživači iz Državne bolnice u Nju Englandu.

 

Korisna je u borbi sa nesanicom, podstiče mentalnu kontrolu i kreativnost. No treba biti oprezan jer previše tamnoplave može delovati deprimirajuće.

 

Karanfil je simbol Dana žena: Svaka boja ima svoje značenje, a evo zašto se ljubičasti nikada ne poklanja!

foto: Profimedia


Ljubičasta

 

Odlično deluje kod nervoze i emocionalnih poremećaja, a leči i artritis, zatvor,  poremećaj u radu želuca, katarakte, migrene i kožne bolesti.

 

Deluje opuštajuće i smirujuće na oči, uši i živčani sistem i pomaže da pobedite opsesije i strahove. Indigo nijanse ljubičaste povezane su s desnom stranom mozga, te podstiču intuiciju i maštu.

 

Tamnoplava boja je idealna za vaš enterijer: Uz nju sve izgleda moderno! (FOTO)

 

(Stil.kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...