Korisno

Kako da uštedite novac bez odricanja: Trikovi uz koje će vam plata trajati ceo mesec!

Naučite kako pravilno da raspolažete novcem

Zanimljivosti
10:39h Autor:
Kako da uštedite novac bez odricanja: Trikovi uz koje će vam plata trajati ceo mesec!
Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi padaju u depresiju kada je reč o novcu i njegovom raspoređivanju. To je obično povezano sa neprijatnim, teškim ili beskorisnim zadatkom. Ali imamo nekoliko saveta koji će pretvoriti vaše uštede u pravi fenomen, a ne samo mit o kojem svi znaju, ali ga nikada nisu videli.

Metod 20/80

Ovaj plan podrazumeva da možete da uradite sledeće:

Isplatite sve svoje dugove i bankovne kredite. Investirajte u biznis ili uštedite oko 20% vaše mesečne plate. To je novac koji ne smete da potrošite. Potrošite ostalih 80% vaše plate na bilo koji način.

Takođe treba da zapamtite da prvo morate da sklonite novac, a zatim da potrošite ostatak. Ako je 20% prevelik broj, pokušajte da počnete sa 10% ili najmanje 5%. Ovo će vam pomoći da razvijete naviku i stvorite početni fond štednje.

Metod 60/10/10/10/10

Ovaj metod funkcioniše na ovaj način:

60% plate koristite za glavne troškove,

10% štedite,

10% je za dugoročne troškove,

10% za retke troškove,

10% za zabavu.

Glavni troškovi su hrana, komunalije, prevoz i garderoba. Automobil, renoviranje kuće ili otplata kredite pripadaju dugoročnim kupovinama. Retki troškovi su stvari kao što je popravka automobila, poseta lekaru ili skupi pokloni. A ako imate veliki dug, bolje je da prenamenite 10% za štednju dok ga ne otplatite.

Saveti za domaćice zlata vredni: Na ovaj način ćete očuvati namirnice i uštedeti novac i vreme!

foto: Shutterstock

Metod 10%

Ovaj metod znači da morate da uštedite 10% novca od svog ukupnog prihoda. Takav mali iznos neće uticati na budžet ili kvalitet vašeg života. Još je bolje da stavite taj novac u banku, tako da nemate potrebu da ga odmah potrošite. Ako možete lako da uštedite 10%, probajte 15% ili čak 20%.

Metod podele

Ovaj metod sugeriše da podelite sav svoj novac na 2 dela: prvi deo ide za svakodnevne potrebe, drugi deo ide u banku. Kada vam gotovina nestane, idite u banku i uzmite pola iznosa koji imate. Ponovite po potrebi. Ovo je najbolji metod za one koji ne mogu da kontrolišu svoje svakodnevne troškove.

Metod 4 koverte

Prvo, morate da izračunate ukupnu sumu vašeg budućeg prihoda.

Onda uzimate novac za velike kupovine ili štedite 10-20%. Zatim uzimate novac za redovne troškove (stanarina, škola, parking, itd.).

Preostala suma bi zatim trebalo da se podeli na 4 dela. Umemo 4 koverte, po jednu za svaku nedelju. Ovaj novac možete da potrošite na sve što želite (hrana, zabava, prevoz). Samo ne zaboravite na budžet koji imate.

Bakin metod

Za svaku važnu kategoriju troškova imate posebnu kovertu. Na svakoj napišete za šta je i ukupnu količinu novca koja vam je potrebna. Ove kategorije zavise od osobe i njihovog načina života i mogu uključivati stvari kao što su: hrana, odeća, lekovi, auto, zabava i tako dalje.

Sav prihod je podeljen na delove, zavisno od broja kategorija, i stavljen u koverte. Kada vam je potreban novac, preuzimate ga iz odgovarajuće koverte. Ako vam ponestane novca iz koverte za provod, bolje je da izbegnete provod koju morate da platite dok se vaša koverta ne dopuni. Ako vam ponestane novca iz važne koverte, poput koverte za hranu, uzimate novac iz manje značajne koverte i prilagođavate budući iznos koji stavite u ovu kovertu.

Preostali novac možete da potrošite ili sačuvate. Zavisi od vaših ciljeva i količine preostalog novca.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs