ko bi rekao

Verovali ili ne: Josif Staljin je bio beskrupulozni moćnik koji se ipak preterano plašio ove 3 stvari!

Čega se to sve plašio Staljin?

Zanimljivosti
Autor:
Verovali ili ne: Josif Staljin je bio beskrupulozni moćnik koji se ipak preterano plašio ove 3 stvari!
Foto: Wikipedia/ Josif Staljin

Strah od letenja

Josif Visarionovič Staljin (pravo prezime Džugašvili) je uvek davao prednost vozovima jer je imao veliki strah od letenja.

Njegov je strah postao još veći 20-ih i 30-ih godina nakon nekoliko avionskih nesreća u kojima su stradale neke vodeće političke figure. Godine 1925. grupa funkcionera je poginula u avionskoj nesreći pored Tbilisija, a posle toga dogodilo još nekoliko avionskih nesreća koje su šokirale Staljina.

Međutim, ipak je i "otac nacija" nekad morao da leti (čak dva puta), ali je to ipak učinio američkim avionima, ne sovjetskim, piše Russia Beyond.

Strah od trovanja

Poznato je da su oficiri obezbeđenja morali da probaju svako jelo koje bi se stavilo Staljinu na sto. A za vreme takozvane Velike čistke (1936-1938) njegova paranoja se samo pojačala.

Staljin bi zbog svoje opsesije uvek prvo zamolio svoje drugove komuniste koji jedu sa njim za istim stolom da probaju njegovu hranu. Pa čak i kada je pio sa najbližim ljudima poput Berije i Mikojana, vino iz njegove čaše bi prvo oni probali.

Strah od spavanja

Jedan od razloga zbog kojih je Staljin radio noću je zato što se bojao da može umreti u snu. On bi legao da spava tek kad oseti preterani fizički i psihički umor.

Sovjetski rukovodioci su mrzeli njegov noćni rad, jer je iznenada sred noći mogao da pozove bilo koga na razgovor.

Nije džabe sovjetska propaganda glasila: "Otac nacija radi dok čitav Sovjetski Savez spava".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs