Isprobajte

Metoda čuvenog harvardskog doktora: Tehnika koja garantuje da ćete zaspati za minut! (VIDEO)

Dr Vejl je na svom Jutjub kanalu rekao da je jako jednostavna i da za nju nije potrebna nikakva oprema, a može da se izvodi svuda

Zanimljivosti
Autor:
Metoda čuvenog harvardskog doktora: Tehnika koja garantuje da ćete zaspati za minut! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Muči vas nesanica? Zašto ne isprobate takozvanu metodu 4-7-8?

Istraživanje koje je sproveo britanski Slipio, grupa stručnjaka koji se bave spavanjem i kognitivnom bihevioralnom terapijom, otkrilo je kako su količina i kvalitet sna ljudi umanjene u zimskim mesecima kad su dani kraći, a noći duže.

Prema njima, februar je najgori mesec za spavanje, a nije daleko ni januar.

Imate li i vi problema sa snom, vredi isprobati tehniku 4-7-8, koju je razvio dr Endru Vejl, harvardski obrazovan stručnjak za san.

Svoju metodu opisuje kao "prirodnu tehniku za smirenje nervnog sistema" te "jednostavan način da se rešite stresa pomoću elemenata meditacije". Taj trik temelji se na drevnoj indijskoj praksi pranajama, što znači "regulacija daha".

Muče vas nesanica i stres: Ovaj napitak će vas začas uspavati i opustiti!

foto: Shutterstock

Kako metoda 4-7-8 deluje?

Dr Vejl je na svom Jutjub kanalu rekao da je jako jednostavna i da za nju nije potrebna nikakva oprema, a može da se izvodi svuda.

1. Prvo što morate da uradite jeste da stavite vrh jezika na gornje nepce, iza prednjih zuba, i tako ga držati sve do kraja vežbe.

2. Potpuno izdahnite na usta praveći zvuk šuštanja ("vooš").

3. Zatim zatvorite usta i udišite tiho kroz nos brojeći u glavi do 4.

4. Zadržite dah dok brojite do 7.

5. Potpuno izdahnite na usta, stvarajući zvuk šuštanja dok brojite do 8.

6. To je jedan ciklus. Ponovite ga još tri puta (4 ukupno).

"Imajte na umu da uvek udišete tiše kroz nos i izdišete jako kroz usta", napomenuo Endru, kojeg mnogi nazvivaju guruom, te dodao kako je razmera 4-7-8 jako bitna.

Snimak ove metode već godinama kruži društvenim mrežama i ima milione reakcija. Dok se jedni kunu u nju, drugi napominju kako njima nije upalila.

Inače, Vejl kaže kako ovu metodu treba dobro izvežbati pre nego što će vam zaista pomoći da zaspite u kratkom roku, a ako vam ne uspe da zaspate s tim trikom, uvek možete da pokušate i s metodom koju koriste američki vojnici, a koja navodno garantuje da ćete zaspati za dva minuta.

Kako da zaspite bukvalno za 2 minuta: Tehniku američkih vojnika svako može da uvežba!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs